RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Evenimente / Conferința ”Rolul societății civile în promovarea principiilor nediscriminării”
Conferința ”Rolul societății civile în promovarea principiilor nediscriminării”
26.01.2017, 16:10
Text:
Tipar

Comunicat de presă

Rolul societății civile în promovarea principiilor nediscriminării

Proiectul „Consolidarea capacității sistemului național din Republica Moldova în vederea combaterii fenomenului de discriminare prin intermediul participării societății civile” a ajuns la final. Echipa de implementare a proiectului și-a propus să identifice potenţiale cazuri de încălcare a drepturilor şi de discriminare a grupurilor vulnerabile. În acest sens, au fost create mai multe instrumente prin care victimele discriminării au putut să anunţe despre acest lucru autorităţile locale.

„Ne bucurăm că am reușit să realizăm toate activitățile propuse acum doi ani. Printre acestea s-au numărat: efectuarea cercetărilor de evaluare a necesităților APL-urilor și evaluarea cadrului legal național și internațional în domeniul prevenirii și combaterii discriminării și egalității; elaborarea și tipărirea ghidurilor pentru ONG-uri și APL-uri, realizarea cursurilor de instruire, unde au participat peste 200 de reprezentanți ai ONG-urilor și administrațiilor publice locale din mai multe raioane ale republicii. Totodată, au fost create a două instrumente on-line - de depunere a plângerilor privind discriminarea și  a expertizelor în domeniul nediscriminării”, a menționat în prezentarea sa, coordonatoarea de proiecte al Institutului de Politici Publice, Stella Uțică.

De asemenea, în cadrul proiectului a fost organizată campania de informare „Caravana Nediscriminării”. Astfel, în trei orașe din țară -  Leova, Ialoveni și Soroca - peste 600 de persoane au fost informate despre fenomenul discriminării și despre cum își pot revendica dreptul la egalitate și nediscriminare, în temeiul Legii nr. 121 din 25 mai 2012.

„Desfășurarea cu succes a campaniei de informare a fost posibilă grație suportului Consiliilor raionale și primăriilor, dar și a grupului activ de voluntari, creat în cadrul Caravanei din reprezentanții Centrului de Resurse pentru Tineret „DACIA” din Soroca, Asociației „Eco-Răzeni” din Ialoveni, Asociației “Parteneriat Social” din Leova, studenții Facultății sociologie și asistență socială al USM”, a accentuat Stella Uțică.

La evenimentul final al proiectului au participat Ian Feldman, Președintele Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Adrian Moraru, Director adjunct al Institutului de Politici Publice (România), reprezentanții ONG-urilor și administrațiilor publice locale din mai multe raioane ale țării.

Președintele CPEDAE, Ian Feldman, a descris în cadrul conferinței situația la zi în domeniul prevenirii și eliminării discriminării și asigurării egalității. Acesta a menționat că numărul plângerilor și, respectiv, a dosarelor aflate în gestiunea Consiliului este în permanentă în creștere. Cea mai mare pondere de constatări efectuate de către Consiliu revine discriminării pe criteriu de dizabilitate (28,2%), fiind urmată de discriminare pe criteriu de gen (24,3%) și criteriu de limbă (12,6%).

„Cu părerea de rău, multe dintre plângerile adresate către Consiliu nu constituie o discriminare. De aceea, am decis să creăm în cadrul proiectului un spot social, cu caracter educativ, ce vine să explice pe înțelesul tuturor componentele discriminării, constatarea presupusului fapt de discriminare și unde ne adresăm. Spotul a fost promovat în cadrul campaniei on-line „Fii tu însuți, ai dreptul!”, fiind vizionat de peste 22 mii de oameni”, a precizat Ian Feldman.

Implementarea proiectului „Consolidarea capacității sistemului național din Republica Moldova în vederea combaterii fenomenului de discriminare prin intermediul participării societății civile” a început în iunie 2015. Bugetul proiectului a constituit 230 336 mii Euro și a fost finanțat de către de către Uniunea Europeană prin Instrumentul European pentru Democrație și Drepturile Omului și co-finanțat de către Programul Egalitate și Participare Civică al Fundației Soros-Moldova.

Proiectul a fost realizat de către Institutul de Politici Publice (Chișinău) și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității din Moldova, în parteneriat cu Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din România și Institutul pentru Politici Publice din România.

 ,

 

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Evenimente / Conferința ”Rolul societății civile în promovarea principiilor nediscriminării”
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1465024
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran