RSS
Home Page
Contact
Sitemap
 
 
Home / Events / Public Opinion Poll performed by CIVIS commissioned by the IPP - November, 2002
Public Opinion Poll performed by CIVIS commissioned by the IPP - November, 2002
06.12.2002, 00:00
Text:
Print

REZUMAT DE PRESA

Fundatia Soros Moldova pledeaza pentru promovarea unor mecanisme corecte si transparente de reflectare a vietii social-politice si economice si a celor de acces la informatie pentru societatea civila. In acest scop incepand cu anul 1998 a fost lansat un program de cercetare a opiniei publice - Barometrul de Opinie Publica.

Pina in prezent, in cadrul acestui program au fost realizate sase sondaje de opinie, ultimul in aprilie 2002. Tematica cercetarilor efectuate a inclus: optiuni politice, popularitatea si notorietatea principalelor partide si personalitati politice, nivelul de viata si calitatea vietii, politica economica si sociala a Guvernului, alte teme de interes major.

Institutul de Politici Publice, avand in vedere impactul si importanta cercetarilor din cadrul Barometrului de opinie publica, a organizat in noiembrie-decembrie 2002, cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros, un nou sondaj de opinie. El a fost realizat de Centrul de Analiza si Investigatii Sociologice, Politologice si Psihologice CIVIS din Chisinau. Programul Barometrului de Opinie Publica - 2002 este avizat de un juriu in frunte cu dr. Arcadie Barbarosie, Director Executiv al Institutului de Politici Publice. Membri ai Juriului sunt dr. habilitat Ludmila Malcoci, dr. habilitat Victor Moraru; dr. habilitat Constantin Marin, dr. Ala Belostecinic, dr. Ion Stanciu. Coordonatorul programului este dr. Viorel Cibotaru. Verificarea corectitudinii realizarii in teren a cercetarii a fost efectuata de catre IMAS-Inc.

Sondajul a fost efectuat in perioada 15-29 noiembrie 2002, pe un esantion de 1103 persoane din 72 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (cu exceptia teritoriilor din stanga Nistrului si a orasului Bender), eroarea maxima de esantionare fiind de ±3%.

Principalele rezultate

Economie. Aspecte generale

  • 46% dintre persoanele intervievate au apreciat ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita, 37% au indicat ca directia este buna, iar 17% n-au putut aprecia daca directia este buna sau gresita.
  • Populatia mai mult nu este multumita de ceea ce face Guvernul in privinta unor astfel de domenii ca nivelul de trai (85%), sanatate (84%) si locurile de munca (81%).
  • 44% din esantionul cercetarii au afirmat ca situatia economica a Republicii Moldova, comparativ cu cea de acum un an, este putin mai buna, iar 36% sustin ca situatia este la fel.
  • 35% dintre subiecti sunt de parere ca, peste un an, situatia economica a Republicii Moldova va fi putin mai buna, iar 32% considera ca situatia va fi la fel.
  • De situatia economica de acum din Republica Moldova nu este multumita 49% din populatie, iar 36% nu este nici multumita, nici nemultumita.
  • Pentru a imbunatati situatia social-economica din tara, cea mai mare parte dintre respondenti - 25% - au mentionat ca, in primul rand, ar trebui de imbunatatit mecanismul de realizare a legilor; 14% - ca ar trebui marit rolul statului in dirijarea economiei, iar 12% au afirmat ca, in primul rand, ar trebui combatuta criminalitatea in economie.

Calitatea vietii. Probleme sociale

  • Principalele temeri ale populatiei sunt: saracia, de care se teme, in primul rand, 33% din persoanele chestionate; viitorul copiilor - 15%, preturile - 11% si somajul, mentionat in primul rand de 10% dintre persoanele incluse in esantionul cercetarii.
  • 52% dintre respondenti nu sunt multumiti de felul in care traiesc, iar 32% dintre ei au mentionat ca sunt multumiti de unele aspecte si nu sunt multumiti de alte aspecte ale felului in care traiesc. Majoritatea populatiei nu este multumita de banii pe care ii au (85%), asistenta medicala (84%), curatenia si ingrijirea localitatii (74%), viata politica din tara (52%) si de transporturi (52%). Semnificativ de mare este procentul populatiei care nu stie daca este multumita sau nu de viata politica din tara - 30%.
  • 52% din respondenti considera ca, comparativ cu viata de acum un an, in prezent, viata este aproximativ la fel; 29% considera ca viata este mai buna, iar 18% - ca este mai proasta. 36% din esantionul cercetarii considera ca peste un an vor trai mai bine.
  • 45% dintre respondenti au afirmat ca veniturile actuale ale familiilor lor le ajung doar pentru strictul necesar, iar 34% dintre ei au mentionat ca nu le ajung nici pentru strictul necesar.
  • 66% dintre persoanele chestionate au mentionat ca privesc zilnic televizorul, 54% - ca asculta zilnic radioul, 13% - ca citesc zilnic carti, iar 11% au indicat ca citesc zilnic ziare.
  • De mai mare incredere se bucura televiziunea nationala din Republica Moldova (57%) si posturile rusesti de televiziune (57%), acestea fiind urmate de radioul national (50%) si presa de stat (37%).
  • 24% din numarul total de persoane intervievate au fost nevoite sa ofere cadouri la spital pentru ca sa-si rezolve vreo problema, 5% - la scoala, iar cate 3% au fost nevoiti sa ofere cadouri la politie, primarie sau judecatorie, notar.
  • 56% din respondenti considera ca nu le este deloc asigurata securitatea personala, la fel, 56% - securitatea ecologica, 50% - securitatea economica, 47% - securitatea sanatatii, 38% - securitatea publica, 27% - securitatea alimentara, iar 22% din respondenti sunt de parere ca nu le este deloc asigurata securitatea politica.
  • Daca ar avea o sansa reala de a pleca din Moldova, 15% dintre respondenti au afirmat ca ar pleca pentru totdeauna, iar 37% - ca ar pleca pentru o perioada de timp.

Politica

  • 6% dintre respondenti au indicat ca se intereseaza foarte mult de politica, iar 19% - ca se intereseaza mult de politica.
  • 52% dintre respondenti considera ca oamenii ca ei nu pot influenta sau pot influenta in foarte mica masura hotararile importante care se iau la nivelul intregii tari, iar 39% considera astfel despre hotararile care se iau la nivelul localitatii lor.
  • Dintre institutiile statului, de mai mare incredere se bucura presedintele tarii (63%), primariile (52%) si armata (50%). Alte institutii ale statului (guvern, politie, parlament) intrunesc niveluri ale increderii sub 46%. Dintre institutiile societatii civile, biserica si presa au inregistrat cele mai inalte scoruri de incredere (78% si, respectiv, 52%). In partidele politice au incredere 16% dintre cei intervievati.
  • 53% dintre persoanele chestionate considera ca actualul guvern conduce tara mai bine decat cel care a condus inainte si doar 7% considera ca conduce mai rau.
  • Cat priveste personalitatile politice, cele mai mari procente de incredere le intrunesc Vladimir Voronin (73%), Vasile Tarlev (53%), Serafim Urecheanu (48%), Eugenia Ostapciuc (34%) si Dumitru Braghis (23%). Cele mai mari procente de neincredere le intrunesc Petru Lucinschi (73%) si Iurie Rosca (68%).
  • Apreciind printr-o nota de la ?0" la ?10", 51% din esantion au dat o nota pozitiva (de la ?6" la ?10"), 26% - o nota negativa (de la ?0" la ?4"), iar 21% au dat nota neutra ?5" activitatii Guvernului Moldovei in frunte cu V. Tarlev.
    ь 35% dintre subiecti sunt de parere ca, dintre partidele si formatiunile politice din tara, Partidul Comunistilor este in stare sa contribuie astazi la iesirea din criza, 18% considera ca nici un partid nu este in stare, iar 31% nu stiu daca exista vreun partid in stare sa contribuie la iesirea din criza.
  • Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Moldovei, 60% dintre subiectii cercetarii au declarat ferm ca vor participa la alegeri, iar 19% au indicat ca probabil vor vota.
  • Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Moldovei, 33% din cei cu drept de vot nu ar vota sau nu stiu cu cine ar vota. In aceste conditii, optiunile exprimate se concentreaza spre Partidul Comunistilor (67%), Partidul Popular Crestin Democrat (6%) Alianta Independentilor (4%) si Partidul Liberal (4%); 6% au declarat ca vor vota pentru un candidat independent.
  • 81% dintre respondenti au mentionat ca li se pare mai potrivita alegerea Presedintelui Republicii Moldova prin vot direct, de catre electorat si doar 6% sustin alegerea prin vot indirect, de catre membrii Parlamentului. ь 87% dintre subiecti au mentionat ca primarul trebuie sa fie ales direct de catre cetateni, 3% au mentionat ca primarul poate fi ales de catre consilieri si doar 2% au indicat ca acesta poate fi numit de cineva.
  • Pentru alegerea Parlamentului Republicii Moldova, sistemul de vot uninominal este preferat de 48% dintre persoanele intervievate, iar cel de alegere dintre liste de partid este considerat mai reusit de 28% dintre subiecti.
  • In privinta optiunilor de integrare internationala a Republicii Moldova, 38% dintre persoanele intervievate au mentionat Uniunea Europeana, iar altele 38% C.S.I.
  • 53% dintre subiecti au o parere buna despre Uniunea Europeana, iar 50% au o parere buna despre C.S.I.
  • In ce priveste relatiile externe ale Republicii Moldova, 56% dintre subiecti au mentionat ca relatiile cu Rusia s-au imbunatatit, iar 46% au indicat ca relatiile cu Romania s-au inrautatit.
  • 35% dintre persoanele chestionate considera ca, dintre diferite sarcini actuale pentru Moldova, in primul rand ar trebui rezolvata problema intaririi statului si a ordinii in tara, iar 29% dintre subiecti sunt de parere ca, in primul rand, ar trebui de atras atentia asupra dezvoltarii economiei si imbunatatirii vietii oamenilor.
  • In privinta atitudinii personale fata de problema limbii de stat, 46% dintre persoanele intervievate sunt de parere ca ar trebui sa fie doua limbi de stat, iar 45% sustin ca limba de stat trebuie sa fie numai limba moldoveneasca/romana.
  • 76% dintre subiectii cercetarii au mentionat ca, pentru asigurarea bunei intelegeri si linistii in tara, ar trebui ca Republica Moldova sa fie un stat unitar, in care Transnistria si Unitatea Teritorial-Administrativa Gagauza ar fi egale in drepturi cu toate celelalte judete, 8% au indicat ca ar fi bine ca Republica Moldova sa fie un stat federativ, in care Transnistria si Unitatea Teritorial-Administrativa Gagauza ar fi subiecti ai federatiei, iar 2% optat pentru un stat confederativ, in care Transnistria si Unitatea Teritorial-Administrativa Gagauza ar fi state sinestatatoare.

[PPT] Barometrul de Opinie Publica. Noiembrie (2.11MB)

 
Share in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Home / Events / Public Opinion Poll performed by CIVIS commissioned by the IPP - November, 2002
 
top
Updated: 28.02.2018   //  Visits: 1691264
Institute for Public Policy Home ipp@ipp.md Contact Sitemap
Publication   /   Announcements   /   Events   /   References links
Phone. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Made by Trimaran