RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Barometrul Opiniei publice / Barometrul Opiniei Publice - mai 2003
Barometrul Opiniei Publice - mai 2003
06.05.2003, 00:00 Accesari: 12910 IPP
Text:
Tipar

Sondaj de opinierealizat la solicitarea
Institutului de Politici Publice

Prezentarea BOP (.zip, 3.45MB)
Baza de date (.sav, 809KB)

 

Rezumat de presa

In anul 1998 Fundatia Soros Moldova a lansat, in scopul promovarii unor mecanisme corecte si transparente de reflectare a vietii social-politice si economice si, in egala masura, a unor mecanisme de acces la informatie pentru societatea civila, un program de cercetare a opiniei publice - Barometrul de Opinie Publica. Pana in prezent, in cadrul acestui program au fost realizate sapte sondaje de opinie, ultimul in noiembrie 2002. Tematica cercetarilor a inclus: optiuni politice; popularitatea si notorietatea principalelor partide si personalitati politice; standardele de viata si calitatea vietii; politica economica si sociala a Guvernului; alte teme de interes major.

Avand in vedere impactul si importanta unor astfel de cercetari, Institutul de Politici Publice a organizat, in aprilie-mai 2003, un nou sondaj de opinie, realizat de IMAS-Inc - Chisinau, agentie de cercetare moldoveneasca al carei actionar unic este IMAS S.A. - Romania.

Programul Barometrului de Opinie Publica - 2003 este supervizat de un juriu format din dr. Arcadie Barbarosie, Director Executiv al Institutului de Politici Publice (presedinte), dr. habilitat Ludmila Malcoci, dr. habilitat Victor Moraru; dr. habilitat Constantin Marin, dr. Ala Belostecinic, dr. Ion Stanciu. Directorul programului este dr. Viorel Cibotaru. Verificarea corectitudinii realizarii in teren a cercetarii a fost efectuata de catre ILIGACIU SRL.

Sondajul a fost efectuat in perioada 16 aprilie - 2 mai 2003, pe un esantion de 1153 persoane din 65 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (exclusiv teritoriile din stanga Nistrului), eroarea maxima de esantionare fiind de ±3%.

Principalele rezultate

* Populatia este in general nemultumita de nivelul de trai: 55% din cei intervievati declara ca nu sunt multumiti de felul in care traiesc, iar 76% declara ca veniturile familiei ajung cel mult pentru strictul necesar. In schimb, numai 19% declara ca traiesc acum mai prost decat anul trecut, in timp ce 29% si-au imbunatatit nivelul de trai.
* Starea de spirit este in general echilibrata, 53% din esantionul cercetarii apreciind ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita, fata de 36% care considera ca directia este buna. Numai 17% dintre respondenti sunt multumiti de felul in care traiesc, dar 44% se asteapta sa traiasca mai bine in anul viitor.
* Mijloacele de comunicare in masa care influenteaza populatia in cea mai mare masura sunt televiziunea si radioul (67%, respectiv 50% din populatie fiind expusi zilnic). De cea mai mare incredere se bucura televiziunea nationala din Republica Moldova (66% - au incredere) si posturile rusesti de televiziune (61%), acestea fiind urmate de radioul national (58%) si presa de stat (51%).
* Dintre institutiile statului, presedintele se bucura de cea mai mare incredere (63% din subiecti declara ca au multa si foarte multa incredere in acesta). Dintre institutiile societatii civile, se bucura de multa incredere biserica (78%), iar mass-media (in general) este in crestere (54%, fata de 48% in urma cu un an).
* In ce priveste personalitatile politice, sunt mai multi respondenti care au incredere decat cei care nu au incredere in presedintele tarii (66%-29%) si in primul ministru (47%-40%). Pentru celelalte personalitati incluse in lista, balanta increderii este negativa. Dintre acestea, cele mai mari procentaje de incredere le intrunesc Serafim Urecheanu (33%), Eugenia Ostapciuc (30%) si Dumitru Braghis (23%). Increderea manifestata pentru actuala conducere a statului este relevata si de faptul ca 53% din esantion considera ca actualul guvern conduce tara mai bine decat cel precedent. Totusi, intrebati punctual daca sunt multumiti de ceea ce face conducerea tarii in diferite domenii, oamenii isi manifesta insatisfactia.
* Partidele politice se bucura de putina incredere din partea populatiei, lucru evident daca avem in vedere ca la intrebarea "Care dintre partidele sau formatiunile politice din tara este in stare sa contribuie astazi la iesirea din criza?", jumatate din cei intrebati au raspuns nici unul (25%) sau nu au stiut sa raspunda (25%). Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru parlament, 38% din cei cu drept de vot nu ar vota sau nu stiu cu cine vor vota. In aceste conditii, optiunile exprimate se concentreaza spre actualul partid de guvernamant (67%) si nici unul dintre celalte partide nu apare ca potential contracandidat al acestuia (al doilea situat, PPCD, intruneste doar 9% din optiuni). Situatia este relativ aceeasi si pentru alegerile locale din 25 mai, cu mentiunea ca procentul celor care nu ar vota sau nu stiu cu cine ar vota este mai mare - 46%.
* In privinta directiilor de integrare internationala a Republicii Moldova, optiunile sunt: 29% prefera ramanerea in C.S.I., 42% doresc integrarea in U.E, 16% doresc aderarea la Uniunea Rusia-Belarusi iar 4% vor ca Moldova sa nu faca parte din nici o alianta/ uniune. Fata de acum un an se pare ca parerea despre Banca Mondiala s-a mai imbunatatit, iar parerea despre C.S.I. s-a inrautatit.
* 61% dintre respondenti nu stiu ce este un "stat federativ", iar peste 70% nu stiu care sunt avantajele si dezavantajele federalizarii Republicii Moldova. Doar 16% din populatie considera ca transformarea Republicii Moldova intr-un stat federativ este acceptabila.
* Doar 2% dintre subiectii intervievati considera ca stiu aproape totul despre constitutie (notele 9 si 10 la autoapreciere). 57% nu au auzit despre discutiile referitoare la modificarea sau adoptarea unei noi constitutii, iar dintre cei care au auzit despre aceste discutii 68% considera ca trebuie modificate doar unele prevederi ale constitutiei fara a adopta una noua.
* Din totalul respondentilor 44% au calatorit in strainatate, in timp ce 15% declara ca au lucrat in strainatate (majoritatea in Rusia ultima data), iar 21% declara ca altcineva din gospodarie a lucrat in strainatate. Dintre respondentii care au lucrat peste hotare 60% au lucrat de cel putin 2 ori, iar 68% au lucrat fara contract de munca, in special in domeniul constructiilor (41%). Totusi, 50% din populatie ar pleca din tara (pentru totdeauna sau numai pentru o perioada) - optiune impartasita de 71% dintre tinerii intre 18-29 ani.

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Barometrul Opiniei publice / Barometrul Opiniei Publice - mai 2003
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1580421
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran