RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Barometrul Opiniei publice / Barometrul de Opinie Publica - aprilie 2002
Barometrul de Opinie Publica - aprilie 2002
10.05.2002, 00:00 Accesari: 8613
Text:
Tipar

Sondaj de opinie realizat la solicitarea Institutului de Politici Publice

Barometrul de Opinie Publica Prezentare (.ppt, 649KB)
Barometrul de Opinie Publica Raport final (.ppt, 1.830KB)
Barometrul de Opinie Publica Baza de date (.sav, 341KB)

 

In anul 1998 Fundatia Soros Moldova a lansat, in scopul promovarii unor mecanisme corecte si transparente de reflectare a vietii social-politice si economice si, in egala masura, a unor mecanisme de acces la informatie pentru societatea civila, un program de cercetare a opiniei publice - Barometrul de Opinie Publica. Pana in prezent, in cadrul acestui program au fost realizate cinci sondaje de opinie, ultimul in noiembrie 2001. Tematica cercetarilor a inclus: optiuni politice; popularitatea si notorietatea principalelor partide si personalitati politice; standardele de viata si calitatea vietii; politica economica si sociala a Guvernului; alte teme de interes major.

Avand in vedere impactul si importanta unor astfel de cercetari, Institutul de Politici Publice a organizat, in martie-aprilie 2002, un nou sondaj de opinie, realizat de IMAS-Inc - Chisinau, agentie de cercetare moldoveneasca al carei actionar unic este IMAS S.A. - Romania.

Programul Barometrului de Opinie Publica - 2002 este supervizat de un juriu format din dr. Arcadie Barbarosie, Director Executiv al Institutului de Politici Publice (presedinte), dr. habilitat Ludmila Malcoci, dr. habilitat Victor Moraru; dr. Constantin Marin, dr. Ala Belostecinic, dr. Ion Stanciu. Coordonatorul programului este dr. Viorel Cibotaru. Verificarea corectitudinii realizarii in teren a cercetarii a fost efectuata de catre CAISPP CIVIS.

Sondajul a fost efectuat in perioada 20-31 martie 2002, pe un esantion de 1149 persoane din 70 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (exclusiv teritoriile din stanga Nistrului), eroarea maxima de esantionare fiind de ±3%.

Principalele rezultate

I

Populatia este in general nemultumita de nivelul de trai: 81% din cei intervievati declara ca nu sunt multumiti de felul in care traiesc, iar 84% declara ca veniturile familiei ajung cel mult pentru strictul necesar. In schimb, numai 20% declara ca traiesc acum mai prost decat anul trecut, in timp ce 31% si-au imbunatatit nivelul de trai. Faptul ca populatia este nemultumita in general, dar gradul de nemultumire comparativ cu trecutul apropiat este mai scazut, este confirmat de faptul ca proportiile celor nemultumiti sunt mai mici decat cele inregistrate in sondajul efectuat in urma cu un an.

II

Starea de spirit este in general echilibrata, 53% din esantionul cercetarii apreciind ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita, fata de 39% care considera ca directia este buna. Numai 20% dintre respondenti sunt multumiti de felul in care traiesc, dar 45% se asteapta sa traiasca mai bine in anul viitor. Totusi, 52% din populatie ar pleca din tara (pentru totdeauna sau numai pentru o perioada) - optiune impartasita de 82% dintre tinerii intre 18-29 ani.

II

Mijloacele de comunicare in masa care influenteaza populatia in cea mai mare masura sunt televiziunea si radioul (72%, respectiv 50% din populatie fiind expusi zilnic). De cea mai mare incredere se bucura televiziunea nationala din Republica Moldova (50% - incredere deplina) si posturile rusesti de televiziune (48%), acestea fiind urmate de radioul national (43%) si presa de stat (41%).

IV

Dintre institutiile statului, presedintele se bucura de cea mai mare incredere (65% din subiecti declara ca au multa si foarte multa incredere in aceasta). Celelalte institutii ale statului (armata, guvern, parlament, justitie, politie) inregistreaza o crestere a gradului de incredere, comparativ cu sondajele anterioare. Dintre institutiile societatii civile, se bucura de multa incredere biserica (80%), iar mass-media (in general) este in scadere (48%, fata de 58% in ultimul sondaj).

V

In ce priveste personalitatile politice, sunt mai multi respondenti care au incredere decat cei care nu au incredere in presedintele tarii (69%-17%) si in primul ministru (46%-38%). Pentru celelalte personalitati incluse in lista, balanta increderii este negativa. Dintre acestea, cele mai mari procentaje de incredere le intrunesc Serafim Urecheanu (38%), Eugenia Ostapciuc (32%) si Dumitru Braghis (26%). Increderea manifestata pentru actuala conducere a statului este relevata si de faptul ca 55% din esantion considera ca actualul guvern conduce tara mai bine decat cel precedent. Totusi, intrebati punctual daca sunt multumiti de ceea ce face conducerea tarii in diferite domenii, oamenii isi manifesta insatisfactia (88% din respondenti nu sunt deloc sau nu prea multumiti de ceea ce face conducerea in domeniul sanatatii, 86% - in cel al salariilor, 85% - al nivelului de trai, si 83% in asigurarea cu locuri de munca).

VI

Optiunile populatiei in privinta modului de alegere a Parlamentului sunt impartite: 30% ar prefera actualul sistem pe liste, in timp ce 53% ar dori un vot nominal. In privinta Presedintelui Republicii, 84% din cetatenii cu drept de vot ar prefera sa-l aleaga direct (proportia respectiva era de 80% in urma cu doi ani, inainte de adoptarea votului indirect).

VII

Partidele politice se bucura de putina incredere din partea populatiei, lucru evident daca avem in vedere ca la intrebarea "Care dintre partidele sau formatiunile politice din tara este in stare sa contribuie astazi la iesirea din criza?", aproape jumatate din cei intrebati au raspuns nici unul (20%) sau nu au stiut sa raspunda (29%). Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, 31% din cei cu drept de vot nu ar vota sau nu stiu cu cine vor vota. In aceste conditii, optiunile exprimate se concentreaza spre actualul partid de guvernamant (73%) si niciunul dintre celelalte partide nu apare ca potential contracandidat al acestuia (al doilea situat, PPCD, intruneste doar 6% din optiuni). De altfel, 69% dintre cei chestionati considera ca ar fi bine ca in Republica Moldova sa existe un singur partid.

VIII

In privinta directiilor de integrare internationala a Republicii Moldova, optiunile sunt relativ echilibrate: 41% prefera ramanerea in C.S.I. iar 40% doresc integrarea in U.E. Majoritatea respondentilor (71%) considera ca Republica Moldova are nevoie de imprumuturi din partea Bancii Mondiale si a F.M.I.

IX

Limba moldoveneasca/romana este vorbita in familie de 75% din respondenti, fiind cunoscuta, in total, de 91% dintre populatie; limba rusa este vorbita in familie de catre 26%, si cunoscuta de 93%. In raport cu evenimentele politice din ultimele luni, se manifesta o predominanta a opiniei conform careia limba rusa ar trebui studiata la alegere, ca orice limba straina, in toate scolile neruse (65% din totalul esantionului, 58% din respondentii de etnie rusa). In schimb, proportiile celor care opteaza pentru o singura limba de stat sau pentru doua sunt egale (46%). 46% din esantion sunt de acord ca exista un amestec in treburile interne ale Republicii Moldova din partea Romaniei, in timp ce 39% considera acelasi lucru despre Federatia Rusa.

Asa cum se poate constata din raportul detaliat, raspunsurile la aceste intrebari sunt semnificativ diferite in functie de mediul rezidential, varsta, apartenenta etnica, statut social.

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Barometrul Opiniei publice / Barometrul de Opinie Publica - aprilie 2002
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1580419
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran