RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Barometrul Opiniei publice / Barometrul Opiniei Publice - ianuarie 2001
Barometrul Opiniei Publice - ianuarie 2001
10.01.2001, 00:00 Accesari: 7425 IPP
Text:
Tipar

Sondaj de opinie realizat de CSOP

In anul 1998, Fundatia Soros Moldova a lansat, in scopul promovarii unor mecanisme corecte si transparente de reflectare a vietii social-politice si economice, si, in egala masura, a unor mecanisme de acces la informatie pentru societatea civila, un program de cercetare a opiniei publice - Barometrul de Opinie Publica. Primele sondaje au fost realizate pe parcursul anului 1998 de Centrul de Sociologie Urbana si Regionala - CURS Bucuresti si Institutul de Marketing si Sondaje - IMAS Bucuresti, in colaborare cu Socio-Moldova - Chisinau. In anul 2000, a fost realizata, de catre IMAS in colaborarare cu Socio-Moldova Chisinau, cea de-a treia cercetare din cadrul programului Barometrul de Opinie Publica.

Tematica cercetarilor incluse in Barometrul de Opinie Publica cuprinde o multitudine de aspecte referitoare la: optiuni politice; popularitatea principalelor partide si personalitati politice; standardele de viata si calitatea vietii; politica economica si sociala a Guvernului; alte teme de interes major. De asemenea, datorita mentinerii unor sectiuni in toate cercetarile realizate, este posibila analiza comparativa a datelor si evidentierea unor tendinte si procese sociale si politice. Avand in vedere impactul si importanta unor astfel de cercetari, Institutul de Politici Publice a organizat, in ianuarie-februarie 2001, cu sprijinul financiar al Fundatiei Soros, un sondaj de opinie, realizat de Centrul pentru Studierea Opiniei si Pietei (CSOP) Bucuresti, in colaborare cu Iligaciu SRL - Chisinau.

Programul Barometrului de Opinie Publica - 2001 este supervizat de un juriu format din dr. Arcadie Barbarosie, dr. Ludmila Malcoci, dr. Valentin Turcanu, dr. Valeriu Mindru si dl. Nicolae Chirtoaca.. Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1.283 persoane din 68 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (exclusiv teritoriile din stanga Nistrului), eroarea maxima de esantionare fiind de ±2,8%.

Principalele rezultate

 • Starea de spirit a populatiei este puternic pesimista, 79% din esantionul cercetarii apreciind ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita.
 • Increderea redusa in evolutia tarii se reflecta, printre altele, in mentinerea unui potential ridicat de emigrare. Astfel, 62% din populatie ar pleca din tara (pentru totdeauna sau numai pentru o perioada). Aceasta optiune este semnificativ mai ridicata in cazul populatiei tinere a Republicii Moldova.
 • Principalele temeri ale populatiei sunt saracia, viitorul copiilor si somajul. Principala cauza a saraciei este considerata de 2/3 din persoanele intervievate a fi insuficientul sprijin acordat de stat.
 • Agenda populatiei este dominata de teme referitoare la situatia economica, imbunatatirea nivelului de trai, respectarea legii si combaterea coruptiei.
 • Populatia este in general nemultumita de nivelul de trai: 88% din persoanele intervievate declara ca nu sunt multumiti de felul in care traiesc. De asemenea, 88% declara ca veniturile familiei ajung cel mult pentru strictul necesar. In comparatie cu perioada corespunzatoare din anul trecut, 47% declara ca acum traiesc mai prost iar 12% ca si-au imbunatatit nivelul de trai.
 • Asteptarile sunt mai optimiste: 24% din persoanele intervievate cred ca, peste un an, vor trai ceva mai bine/ mult mai bine
 • Economia de piata este acceptata de majoritatea populatiei (64% din persoanele intervievate sunt de acord ca este bine ca economia de piata sa existe in Republica Moldova). Cu toate acestea, atitudinea dominanta fata de privatizare este negativa. Privatizarea este considerata de aproape jumatate din persoanele intervievate drept un mijloc de redistribuire a proprietatii in favoarea celor cu functii sau relatii. De asemenea, privatizarea nu genereaza imbunatatirea nivelului de trai al populatiei.
 • Dintre institutiile statului, armata si primaria se bucura de cea mai mare incredere (38%, respectiv 33% din subiecti declara ca au multa si foarte multa incredere in acestea). Alte institutii ale statului (guvern, parlament, presedinte, politie) intrunesc niveluri ale increderii sub 25%. Dintre institutiile societatii civile, biserica si presa au inregistrat cele mai inalte scoruri de incredere (77% si, respectiv, 53%). In sindicate au incredere 14% dintre cei intervievati.
 • In ce priveste personalitatile politice, balanta increderii este negativa (proportia celor care nu au incredere este mai mare decat a celor care au incredere in ele). In aceste conditii, cele mai mari procentaje de incredere le intrunesc Vladimir Voronin (36%), Dumitru Braghis (30%), Serafim Urecheanu (24%), Mircea Snegur (16%) si Ion Sturza (15%).
 • Atitudinea fata de partidele politice este preponderent nefavorabila. Astfel, la intrebarea "Care dintre partidele sau formatiunile politice din tara este in stare sa contribuie astazi la iesirea din criza?", 32% din persoanele intervievate au raspuns "niciunul" iar 31% "nu stiu".
 • Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, ar vota sigur 65% din populatia adulta iar 18% probabil ar vota.
 • Sistemul de vot uninominal este preferat de majoritatea persoanelor intervievate (55%). Se poate estima ca aceasta optiune exprima nevoia unei mai bune functionari a relatiei de reprezentare a intereselor alegatorilor.
 • In ceea ce priveste optiunile de vot pentru alegerile parlamentare, ponderea celor nehotariti este semnificativa (31% dintre cei care au declarat ca vor vota cu siguranta). In ceea ce priveste ierarhia intentiilor de vot, pe primul loc se afla Partidul Comunistilor din Republica Moldova (indicat de 39% dintre cei care au declarat ca sigur vor vota), urmat de Blocul Electoral Alianta Braghis (10%) si de Partidul Renasterii si Concilierii din Moldova (4,5%).
 • Optiunile populatiei sunt clare in ceea ce priveste modalitatea de alegere a Presedintelui (88% considera ca acesta ar trebui ales direct de catre electorat).
 • In privinta optiunilor de integrare internationala a Republicii Moldova, 51% dintre persoanele intervievate au mentionat Comunitatea Europeana iar 43% C.S.I.
 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Barometrul Opiniei publice / Barometrul Opiniei Publice - ianuarie 2001
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1580398
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran