RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Publicaţii / Moldova şi UE / Strategia Europeana a Republicii Moldova
Strategia Europeana a Republicii Moldova
21.02.2006, 00:00 IPP
Text:
Tipar

Institutul de Politici Publice propune atentiei opiniei publice textul revazut al Strategiei Europene a Republicii Moldova, elaborarea caruia a fost posibila datorita studiilor executate de expertii din structurile de stat si organizatiile neguvernamentale, coordonate de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova si IPP.

Elaborarea documentului a inceput inainte de lansarea de catre Comisia Europeana a consultarilor asupra Planului de Actiuni, si a fost precedata de elaborarea Conceptiei integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Strategia Europeana este un document intern al Republicii Moldova cu privire la realizarea Conceptiei integrarii Republicii Moldova in Uniunea Europeana, care are drept scop pregatirea tarii pentru aderarea in viitor la UE.

La elaborarea structurii Strategiei Europene a Republicii Moldova s-a tinut cont de experienta mai multor tari, precum si de reglementarile UE care se refera la procesul de extindere. Dupa lansarea consultarilor asupra Planului de Actiuni, structura Strategiei Europene a fost modificata astfel ca sa fie coordonata cu cea a Planului.

Dat fiind faptul ca perioada de implementare a Planului este de trei ani, aceasta inseamna ca in anul 2008 (cind expira si termenul de valabilitate a Acordului de Parteneriat si Cooperare dintre Republica Moldova si UE) vom avea nevoie de un nou document - un acord (de asociere sau de vecinatate), un nou plan de actiuni sau o strategie. Indiferent de pozitia ulterioara a UE, pentru Republica Moldova acest nou document va trebui sa se bazeze pe analiza situatiei in toate domeniile de cooperare - cadrul legislativ si cadrul institutional al cooperarii, problemele si prioritatile de cooperare pentru viitor. Anume acest rol il are Strategia Europeana, care pe masura implementarii Planului de Actiuni va fi revizuita periodic, ceea ce va permite ca Strategia sa fie utilizata si ca instrument de monitorizare a implementarii Planului de Actiuni.

Strategia Europeana a Republicii Moldova include pentru fiecare domeniu de activitate urmatoarele patru parti de baza:
- analiza cadrului legislativ al Republicii Moldova;
- analiza cadrului institutional;
- formularea problemelor existente;
- formularea prioritatilor pe termen scurt si mediu.

Structura aceasta este caracteristica pentru strategiile de asociere ale fostelor si actualelor tari candidate la aderare la UE. Astfel, Strategia Europeana a Republicii Moldova trebuie sa devina documentul care va concretiza modul de realizare a obiectivului de integrare a Republicii Moldova in UE, formulat in Conceptia integrarii Republicii Moldova in UE. Datorita structurii sale, Strategia Europeana a Republicii Moldova permite nu numai sa fie formulate sarcinile si obiectivele de activitate, dar reprezinta si documentul de baza de la care poate fi pornita elaborarea Planului national de armonizare legislativa, dat fiind faptul ca fiecare paragraf contine o informatie despre cadrul legislativ in domeniul respectiv. De asemenea, Strategia permite sa se faca concluziile necesare cu privire la modificarea cadrului institutional, necesar pentru cooperarea eficienta si ulterior integrarea Republicii Moldova in UE, si sa fie estimate necesitatile financiare a acestui proces. Aderarea Republicii Moldova este un proces de durata lunga. Pe parcursul acestei perioade vor avea loc mai multe schimbari atit in situatia internationala, cit si cea interna. Din acest motiv, Strategia Europeana va necesita revizuiri si adaptari permanente la zi, cu reformularea obiectivelor pe termen scurt si mediu. In acest sens, vom fi recunoscatori pentru toate sugestiile cititorilor, care pot fi expediate la adresa valeriu_gheorghiu@ipp.md

Strategia Europeana a Republicii Moldova:

Capitolul 1-2
Capitolul 3-4
Capitolul 5
Capitolul 6-7
Capitolul 8-9
Capitolul 10-11-12

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Publicaţii / Moldova şi UE / Strategia Europeana a Republicii Moldova
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1634302
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran