Procesul de la Bologna este un fenomen / rezultat al evoluţiei societăţii contemporane. Specificul circumstanţelor nu oferă loc dilemei „a fi sau a nu fi”. Orice stat care vrea să existe în parametrii geografici, economici, sociali, filosofi (etc.) europeni trebuie ă se preocupe de crearea unui mecanism de aderare la acest proces.
E de la sine înţeles că integrarea şi cooperarea sînt dimensiuni ale civilizaţiei contemporane. Ca orice stat suveran, RM acceptă diverse forme de colaborare pentru a se integra în comunitatea europeană / mondială. La moment integrarea prin învăţământ în spaţiul unic european educaţional devine una dintre axele prioritare ale integrării. Avantajele acestei integrări au referinţă în primul rând la persoană. Competitivitatea pe piaţa muncii constituie o condiţie esenţială a asigurării drepturilor esenţiale ale omului.
Strategia învăţământului superior din RM are drept scop evidenţierea unor aspecte ale procesului educaţional realizat în condiţiile unei societăţi în tranziţie şi trasarea unor direcţii prioritare în dezvoltarea învăţământului superior în contextul integrării europene.
Programul de realizare a strategiei dezvoltării învăţământului superior incluse indicatorii de performanţă (rezultatele / finalităţile), termenii de realizarea a obiectivelor, factorii implicaţi în proces şi resursele.
Realizarea Programului este asigurată de către Guvernul RM. Coordonarea acţiunilor prevăzute de Program, constituie prerogativa Ministerului Educaţiei.
1. Evlampie Donos. Promovarea mobilităţii studenţilor şi a cadrelor didactice;