RSS
Prima Pagina
Contact
Harta
 
 
Prima / Proiecte IPP / TOATE PROIECTELE / Proiectul "Consiliul de Experti pentru solutionarea conflictului Transnistrean"
Proiectul "Consiliul de Experti pentru solutionarea conflictului Transnistrean"
23.09.2008, 00:00 IPP
Text:
Tipar

Proiectul "Consiliul de Experţi pentru soluţionarea conflictului Transnistrean" este implementat de către IPP cu sprijinul financiar al Black Sea Trust Found for regional Cooperation.

Proiectul se va desfărşura pe parcursul anului 2008-2009 şi prevede cel puţin 6 întruniri ale grupului de experţi din Republica Moldova. Scopul acestuia este de a oferi o viziune a societăţii civile asupra procesului de soluţionare a conflictului transnistrean precum şi de informare a tuturor actorilor interesaţi în acest subiect.

La 11 septembrie 2008 a avut loc prima întrevedere a grupului de experţi în cadrul proiectului Institutului de Politici Publice (IPP) „Consiliul de experţi pentru soluţionarea conflictului transnistrean". În urma primei întruniri a fost elaborată o viziune sintetizată asupra situaţiei curente în jurul diferendului tranistrean.

În acest context Experţii CNE (Consiliul Naţional de Experţi) consideră că la moment nu există premise pentru atingerea unei soluţii rapide şi viabile a conflictului din raioanele de Est ale Republicii Moldova.

Încercările de a găsi o soluţie în dialog direct cu Kremlinul, sau în formatul trilateral 2+1 (Moscova-Tiraspol-Chişinău), prin excluderea Ucrainei, OSCE, UE şi SUA, pot avea consecinţe grave pentru Republica Moldova.

Administraţia de la Tiraspol, inclusiv după întrevederea Medvedev-Smirnov, continuă să promoveze o politică dură şi agresivă în raport cu Republica Moldova şi nu renunţă la ideea recunoaşterii Transnistriei de către Federaţia Rusă în calitate de stat independent. Pretextul formal pentru aceasta ar putea deveni refuzul Republicii Moldova de a accepta eventualele propuneri ale Kremlinului în cadrul formatului trilateral (2+1) al procesului de negocieri.

Republica Moldova continuă să fie neprotejată de influenţe nedorite din exterior. Spaţiul informaţional din Republica Moldova nu este unul echilibrat şi pluralist, populaţia Republicii Moldova nu are acces la opinii de alternativă asupra diferitor evenimente şi procese care au un impact direct asupra securităţii naţionale a Republicii Moldova.

Conducerea Republicii Moldova trebuie să fie foarte precaută şi prudentă pentru a evita agravarea situaţiei prin antrenarea în scenarii nedorite. Deşi formatul de negocieri 5+2 nu oferă perspective optimiste în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului Transnistrean, la etapa actuală acest format constituie un mecanism de protejare a Republicii Moldova de impunerea unor scenarii nedorite pentru statul moldovenesc.

 

 
Plaseaza articolul in:
google Delicious Digg Yahoo Twitter Netvibes linkedin
 
Prima / Proiecte IPP / TOATE PROIECTELE / Proiectul "Consiliul de Experti pentru solutionarea conflictului Transnistrean"
 
Sus
Actualizat: 28.02.2018   //  Vizitatori: 1656426
Institutul de Politici Publice Prima ipp@ipp.md Contact Harta
Publicaţii   /   Anunţuri   /   Evenimente   /   Referinţe utile
Tel. (+373 22) 27 67 85, 27 67 86 / Fax. (+373 22) 27 67 86
Creat de Trimaran