Institutul de Politici Publice şi Curtea de Conturi a Republicii Moldova au organizat joi, 17 octombrie, un atelier de lucru cu genericul „Raporturile dintre Curtea de Conturi şi organele de drept”.
Necesitatea desfăşurării acestui eveniment a fost generată de nivelul scăzut de îndeplinire a recomandărilor Curţii de Conturi, chiar dacă legislaţia în vigoare prevede că Hotărârile Curţii de Conturi asupra rapoartelor de audit „sunt oficiale şi executorii pentru toate autorităţile publice şi pentru toate persoanele juridice şi fizice”, precum și performanța scăzută în sancționarea responsabililor de irosirea banilor publici.
În cadrul atelierului au fost analizate cadrul juridic şi normativ al raporturilor dintre Curtea de Conturi şi organele de drept, impedimentele și bunele practici în procesul de cooperare dintre părţi, precum și aspectele ce nu permit pornirea cauzelor penale în baza materialelor de audit transmise de Curtea de Conturi în adresa organelor de drept.
La atelierul de lucru au participat reprezentanți ai Curții de Conturi, Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție, precum și din mediul academic, care au analizat lacunele și practicile bune în colaborarea Curții de Conturi și organelor de drept pe segmentul urmăririi/sancționării responsabililor de irosirea finanțelor publice.
Atelierul de lucru a fost organizat în cadrul Proiectului „Recomandările Curţii de Conturi: Advocacy pentru transparenţa şi eficienţa utilizării banilor publici”, implementat de Institutul de Politici Publice în colaborare cu Curtea de Conturi a Republicii Moldova.