The new editorship of foreign policy concept (FPC)
30.04.2002, 00:00

Pe data de 30 aprilie 2002, in incinta Salii polivalente a Fundatiei Soros-Moldova a avut loc masa rotunda pe tema "Conceptia politicii externe a Republicii Moldova", organizata de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova si Institutul de Politici Publice.

La discutii au participat presedintele comisiei parlamentare pentru politica externa dl Andrei Neguta, diplomati, profesori universitari si cercetatori stiintifici, reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale si ai mijloacelor mass-media din tara.

Noua redactie a Conceptiei politicii externe "CPE" (.doc, 899KB) a fost prezentata de dl Ion Stavila, viceministru al afacerilor externe. Motivind necesitatea elaborarii CPE domnia sa a mentionat ca desi nu se preconizeaza schimbari radicale in politica externa a tarii, este totusi necesara adaptarea documentului de program in vigoare la noua conjunctura internationala, care se caracterizeaza printr-un dinamism inalt.

In urma discutiilor au fost formulate o serie de constatari si sugestii, care, in opinia participantilor pot contribui la ameliorarea textului.

 1. In noua redactie, CPE reprezinta un text mult mai inchegat si nuantat in comparatie cu documentul in vigoare din 1995. Un loc deosebit (si un volum respectiv in text) il ocupa obiectivul integrarii europene a Republicii Moldova. In CPE a fost introdus un copmpartiment absolut nou - "Diplomatia economica".
 2. Publicarea proiectului in presa si organizarea dezbaterilor publice pe marginea lui este o actiune foarte utila, salutabila, si acest fel de relatii intre structurile de stat si societatea civila trebuiesc continuate si extinse, mai ales in domeniile de importanta deosebita pentru intreaga tara. Totusi nu trebuie neglijata si experienta anterioara, cind, de exemplu, la elaborarea variantei precedente a CPE au participat de la bun inceput nu numai reprezentantii MAE, dar si ai cercurilor universitare si academice, ai ministerelor apararii, de interne, ai securitatii de stat etc.
  In aceasta ordine de idei s-a revenit la o propunere mai veche de a crea un consiliu consultativ pentru politica externa pe linga MAE.
 3. O etapa necesara a elaborarii unui document de program, si mai ales a unei conceptii, este evaluarea rezultatelor activitatii in domeniu in perioada precedenta. In acest sens, elaborarea CPE trebuia precedata de o serie de studii profunde, de exemplu, despre eficienta colaborarii multilaterale a Moldovei in cadrul CSI si al struicturilor subregionale europene (CEMN, ICE, SECI etc.). De asemenea ar fi binevenita efectuarea unei analize a rezultatelor colaborarii bilaterale cu statele de interes deosebit pentru Republica Moldova, de analizat ceea ce a fost bun, dar si greselile sau neajunsurile care s-au facut vazute in procesele de colaborare internationala pe parcursul deceniului ce s-a scurs.
  Este important faptul, ca lipsa de timp si de personal, necesar pentru aceasta activitate, poate fi compensata prin utilizarea potentialului uman concentrat in universitati, centre de cercetare stiintifica, cu atit mai mult ca in tara au si inceput sa apara primele publicatii in acest domeniu (de exemplu, ale IPP, studiile efectuate la ASEM s.a.).
 4. Din punct de vedere al structurii, materialul poate fi perfectionat in continuare. Astfel, ar fi judicios de la bun inceput de definit Republica Moldova ca stat, analizata apartenenta tarii la o zona anumita, avantajele si dezavantajele respective. Este necesara de asemenea o formulare clara a intereselor nationale si a obiectivelor prioritare ale politicii externe. In acest sens s-a vorbit si despre faptul, ca ar fi deja cazul sa nu mai fie folosita abordarea conform careia Moldova ar fi "o punte intre est si vest", sau , intr-o versiune mai noua, "o punte de legatura economica si comerciala intre pietele din vest si cele din est" etc.
 5. Salutind caracterul pro-european al noii CPE, mai multi participanti la discutie au mentionat faptul ca relatiilor multilaterale ale Moldovei in cadrul CSI, precum si relatiilor bilaterale cu Rusia li se acorda un spatiu neproportional de mic. Indiferent de rationamentul care a stat la baza acestei optiuni, capitolele respective trebuiesc revazute si expuse astfel ca sa fie clar ce politica va fi promovata in realitate.
 6. S-a atras de asemenea atentia asupra faptului ca este insuficient redata orientarea cu privire la relatiile cu tarile vecine Romania si Ukraina. Aceasta orientare nicicum nu poate fi bazata doar pe asezarea geografica a celor doua tari, vecine cu Republica Moldova, trebuie analizat intreg spectrul de obiective si interese comune, precum si de probleme care trebuiesc solutionate de comun acord.
 7. Este prea sumara expunerea capitolului cu privire la diplomatia multilaterala, practic fiind facuta doar o enumarare a abrevierilor unor structuri si initiative de cooperare. Si aici trebuiesc stabilite prioritatile, o atentie deosebita trebuie atrasa cooperarii in cadrul Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.
 8. Prin esenta sa documentul pare sa fie destinat in exclusivitate Ministerului Afacerilor Externe, ceea ce de la bun inceput va aduce la o participare extrem de pasiva a altor structuri de stat in cooperarea internationala (astfel s-a intimplat cu aderarea Moldovei la Consiliul Europei, proces care s-a transformat dint-un succes al MAE intru-un esec al Moldovei, fiind vazut doar ca un scop in sine). De exemplu, pentru capitolul "Diplomatia multilaterala" ar trebui consultat Ministerul Economiei, dart de indicat si rolul acestui minister in promovarea politicilor respective.
 9. Conceptia este un document de program, care traseaza directiile principale ale politicii externe, pentru promovarea careia sunt necesare mecanisme adecvate. In aceasta ordine de idei s-a considerat utila aprobarea de catre Parlament, la inceputul fiecarui an, a unui document care ar include actiuni concrete ce trebuiesc intreprinse pentru realizarea prevederilor CPE la etapa respectiva.

Imagini de la masa rotunda

img1.gif

img2.gif

img3.gif

img4.gif

img5.gif

Phone (+373 22) 27 67 85, 27 67 86
Fax (+373 22) 27 67 86
Email : ipp@ipp.md
Copyright © 2021 Institute for Public Policy. All Rights Reserved.