Reuniunea grupului de lucru pentru readmiterea si reintoarcerea migrantilor ilegali in tarile lor de origine
18.09.2001, 00:00

Reuniunea a fost organizata de MAI si IPP la Chisinau in perioada 18-19 septembrie 2001. La reuniune, care s-a desfasurat sub co-presedintia Frantei si a Poloniei, au participat 34 experti din 17 tari. Sedinta a fost deschisa de Ministrul Afacerilor Interne dl Vasile Draganel si directorul executiv al IPP dl Arcadie Barbarosie.

Lucrarile Grupului de Lucru au debutat cu prezentarea de catre reprezentantul Centrului International pentru elaborarea politicilor de migratiune (ICMPD) si respectiv al Comisiei Europene a activitatilor de readmitere si reintoarcere in cadrul Procesului de la Budapesta. In continuare reprezentantii Poloniei , Frantei, Moldovei si Germaniei au vorbit despre sistemele de expulzare si readmitere adoptate in tarile respective.

Discutiile care au urmat au scos in evidenta faptul ca problema migratiunii ilegale este una din cele mai complicate, si de exemplu atunci cind imigrantii ilegali se opun reintoacerii in tarile de origine, si cind nu este suficienta cooperare intre tarile recipiente si cele de origine, reintoarcerea imigrantilor devine practic imposibila. Delegatiile au convenit asupra faptului ca in acest caz problema nu poate fi solutionata numai prin sanctiuni sau presiuni, ci este necesara o abordare complexa, elaborata cu participarea la dialog a tarilor de origine.

Participantii la sedinta au mentionat ca pentru a facilita solutionarea problemei pot fi incheiate acorduri bilaterale. Totodata, faptul ca unele tari de origine nu incheie astfel de acorduri nu inseamna ca aceste tari sunt scutite de respectarea obligatiunilor de readmitere recunoscute de comunitatea internationala.

In urma discutiilor participantii au adoptat concluziile Grupului de Lucru, salutind intensificarea cooperarii cu Republica Moldova in cadrul Procesului de la Budapesta.

img1.jpg

img2.jpg

img3.jpg

Phone (+373 22) 27 67 85, 27 67 86
Fax (+373 22) 27 67 86
Email : ipp@ipp.md
Copyright © 2021 Institute for Public Policy. All Rights Reserved.