Barometrul de Opinie Publica - noiembrie 2001
10.10.2001, 00:00 IPP, Accesari: 7924

In perioada 1-10 noiembrie 2001, Centrul de Analiza si Investigatii Sociologice, Politologice si Psihologice CIVIS a realizat, la solicitarea Institutului de Politici Publice, sondajul de opinie Barometrul de Opinie Publica. Sondajul a fost realizat gratie suportului financiar al Fundatiei Soros Moldova.

Sondajul a fost efectuat pe un esantion de 1104 persoane din 64 localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (cu exceptia teritoriilor din stanga Nistrului si a orasului Tighina (Bender), eroarea maxima de esantionare fiind de +3%.

Principalele rezultate

Economie. Aspecte generale

- 48% din esantionul cercetarii au apreciat ca in tara lucrurile merg intr-o directie gresita, 21% au indicat ca directia este buna, iar 30% n-au putut aprecia daca directia este buna sau gresita.
- Avand in vedere atitudinile fata de ceea ce face Guvernul, populatia nu este multumita in privinta unor astfel de domenii ca nivelul de trai (88%), salariile (88%) si sanatate (86%).
- 37% din persoanele intervievate au afirmat ca situatia economica a Republicii Moldova, comparativ cu cea de acum un an, este putin mai buna, iar 36% sustin ca situatia este la fel.
- 33% din subiecti sunt de parere ca, peste un an, situatia economica a Republicii Moldova va fi putin mai buna, iar 24% considera ca situatia va fi la fel.
- 58% din respondenti sustin obiectivul de a crea in Republica Moldova o economie de piata si doar 17% sunt impotriva. In acelasi timp, 62% din ei apreciaza negativ acea economie care este acum in Republica Moldova.
- Pentru a imbunatati situatia social-economica din tara, cea mai mare parte din respondenti - 27% au mentionat ca, in primul rand, ar trebui de imbunatatit mecanismul de functionare a legilor; 16% - ca ar trebui combatuta criminalitatea in economie, iar 12% au afirmat ca, in primul rand, ar trebui marit rolul statului in dirijarea economiei.

Calitatea vietii. Probleme sociale

- Principalele temeri ale populatiei sunt: saracia, de care se tem, in primul rand, 26% din persoanele chestionate; viitorul copiilor - 17%, boala - 13% si un razboi in zona, mentionat in primul rand de 12% din esantionul cercetarii.
- 77% din respondenti nu sunt multumiti de felul in care traiesc. Majoritatea populatiei nu este multumita de asistenta medicala (89%), banii pe care ii au (88%), curatenia si ingrijirea localitatii (73%) si de viata politica din tara (58%). Semnificativ de mare este procentul populatiei care nu stie daca este multumita sau nu de viata politica din tara - 24%.
- 48% din respondenti considera ca, in comparatie cu viata de acum un an, in prezent, viata este aproximativ la fel; 29% considera ca viata este mai buna, iar 22% - ca este mai proasta. 33% din esantionul cercetarii considera ca peste un an vor trai mai bine.
- 41% din respondenti au afirmat ca veniturile actuale ale familiilor lor nu le ajung nici pentru strictul necesar, iar alte 41% din ei au mentionat ca le ajung doar pentru strictul necesar.
- Daca ar castiga o suma mare de bani, respondentii au mentionat, in primul rand, ca ar da-o copiilor, parintilor (27%) si ca ar cumpara imbracaminte, incaltaminte si alimente (19%).
- In anul 2001, mai putin de ? (23%) din respondenti au petrecut cateva zile in vacanta la tara (rude, prieteni), la mare, la munte sau in excursie.
- 71% din persoanele chestionate au mentionat ca privesc zilnic televizorul, 57% - asculta zilnic radioul, 12% - citesc zilnic carti, 11% - citesc zilnic ziare, iar 19% au indicat ca discuta zilnic despre politica.
- O parte din esantionul chestionat a vizitat in ultimul an diferite institutii publice. Din numarul celora care s-au adresat la una din aceste institutii, 58% au fost nevoite sa ofere cadouri la spital pentru ca sa-si rezolve vreo problema, 58% - la vama, 41% - la scoala, 29% - la judecatorie, 28% - la politie, 19% - la locul de munca si 14% - la primarie.
- 62% din respondenti considera ca nu le este deloc asigurata securitatea personala, 58% - securitatea ecologica, 57% - securitatea economica, 48% - securitatea sanatatii, 46% - securitatea publica, iar cate 29% din respondenti sunt de parere ca nu le este deloc asigurata securitatea politica si securitatea alimentara.
- Daca ar avea o sansa reala de a pleca din Moldova, 19% din respondenti au afirmat ca ar pleca pentru totdeauna, iar 35% ca ar pleca pentru o perioada de timp.

Politica

- 7% din persoanele intervievate se intereseaza foarte mult de politica, iar 22% se intereseaza mult de politica.
- 58% din respondenti considera ca oameni ca ei nu pot influenta sau pot influenta in foarte mica masura hotararile importante care se iau la nivelul intregii tari, iar 39% - la nivelul localitatii lor.
- Dintre institutiile statului, presedintele tarii se bucura de cea mai mare incredere (58%). Alte institutii ale statului (armata, primarie, guvern, politie, parlament) intrunesc niveluri ale increderii sub 45%. Din institutiile societatii civile, biserica si presa au inregistrat cele mai inalte scoruri de incredere (79% si, respectiv, 58%). In sindicate au incredere 17% din cei intervievati.
- Cat priveste personalitatile politice, mai multe procente de incredere le-au obtinut Vladimir Voronin (70%), Serafim Urecheanu (43%), Vasile Tarlev (43%), Eugenia Ostapciuc (31%) si Dumitru Braghis (28%). Cele mai mari procente de neincredere le intrunesc Mircea Snegur (75%) si Dumitru Diacov (67%).
- Majoritatea populatiei considera ca in Republica Moldova ar fi bine sa existe un singur partid: 48% din persoanele chestionate sunt convinse de aceasta, iar 9% aproape sunt convinse de aceasta. 79% din persoanele intervievate considera ca membrii de varf ai partidelor au grija doar de bunastarea lor si doar 13% din ei sunt de parere ca partidele au grija ca populatia sa traiasca bine.
- 28% din subiecti sunt de parere ca, din numarul partidelor si formatiunilor politice din tara, Partidul Comunistilor este in stare sa contribuie astazi la iesirea din criza, 26% considera ca nici un partid nu este in stare, iar 35% nu stiu daca exista vreun partid in stare sa contribuie la iesirea din criza.
- Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru Parlamentul Moldovei, 39% din persoanele chestionate ar vota pentru Partidul Comunistilor, 5% - pentru Partidul Popular Crestin Democrat, 5% - pentru Alianta Braghis, 2% - pentru Partidul Social Democrat, cate 1% pentru Partidul Democrat, Partidul Fortelor Democratice, Partidul Renasterii si Concilierii si Partidul Democrat Agrar, iar 3% ar fi votat pentru un candidat independent; 8% din persoanele intervievate au declarat ca nu ar vota nici un partid sau candidat independent, iar 34% au afirmat ca nu stiu pentru cine ar vota sau ca nu doresc sa spuna.
- Sistemul de vot uninominal este preferat de mai bine de jumatate dintre persoanele intervievate (52%).
- In privinta optiunilor de relatii internationale ale Republicii Moldova, doar 35% ar ramane in C.S.I., insa 47% din persoanele intervievate s-au pronuntat pentru integrarea in Uniunea Europeana.
- 34% din persoanele chestionate considera ca, dintre diferite sarcini actuale pentru Moldova, in primul rand ar trebui rezolvata problema intaririi statului si a ordinii in tara, iar 26% din cei chestionati sunt de parere ca, in primul rand, ar trebui de focalizat atentia asupra dezvoltarii economiei si imbunatatirii vietii oamenilor.
- Avand in vedere atitudinile fata de statutul limbii ruse in societate, majoritatea persoanelor intervievate (58%) sunt de parere ca oamenii pot vorbi orice limba, dar limba de stat trebuie sa fie numai limba moldoveneasca/romana. Doar 33% din respondenti sunt de parere ca ar trebui sa fie doua limbi de stat. In acelasi context, majoritatea persoanelor intervievate (58%) considera ca limba rusa poate fi studiata in scoli la alegere, ca oricare alta limba straina si doar circa o treime (35%) din respondenti sunt de parere ca limba rusa trebuie studiata obligatoriu in toate scolile.

Institutul de Politici Publice este o organizatie neguvernamentala, independenta, non-profit. Scopul Institutului consta in a contribui la dezvoltarea in Republica Moldova a unei societati deschise, participatorii, pluraliste, bazate pe valorile democratice, prin efectuarea, sprijinirea si sponsorizarea cercetarilor si analizelor independente ale politicilor publice, precum si prin dezbaterea publica si mediatizarea larga a rezultatelor acestor cercetari.

Principalele domenii de activitate ale Institutului sunt: politici educationale, de integrare europeana, solutionare a conflictului transnistrean. Toate acestea presupun si efectuarea unor investigatii sociologice.

Institutul sustine relatii de colaborare cu organizatii si institutii similare de studii in domeniul politicilor publice din mai multe tari europene in vederea unui schimb benefic de informatii si experti, elaborarii unor studii comparative si promovarii politicilor regionale.

Tel (+373 22) 27 67 85, 27 67 86
Fax (+373 22) 27 67 86
Email : ipp@ipp.md
Copyright © 2022 Institutul de Politici Publice. Toate Drepturile Rezervate.