Activități polițienești comunitare – Moldova se inspiră din practicile europene
Peste 50 de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General al Poliției, autorităților publice locale, inspectoratelor de poliție teritoriale, organizațiilor societății civile și organizațiilor internaționale au participat astăzi, 15 martie, la conferința internațională „Activitatea polițienească bazată pe comunitate (APC) – cele mai bune practici europene”.
În cadrul căreia, experți internaționali din Belgia, Letonia, Estonia, Albania, Ucraina, dar și OSCE au povestit despre experiența obținută în procesul de implementare a principiilor de activitate polițieneasca, bazată pe necesităţile comunităţii.
În acest sens, va fi pilotat un proiect în șase localități ale țării: Hâncești, Sângerei, Ungheni, Comrat, Otaci și opt localități din raionul Cahul (postul de poliție din localitatea, Roșu, al sectorului de poliție nr.2 Zîrneşti). Se propune să fie create Consilii de siguranță comunitară, în cadrul cărora, reprezentanții comunității și Poliția vor identifica problemele de securitate publică și modalitățile de rezolvare ale acestora prin implicarea ambelor părți.
„Mizăm foarte mult pe expertiza și pe pilotarea care a fost inițiată. Scopul acestei acțiuni este apropierea poliției de cetățean, de comunitate. Un element relevant al acestor acțiuni va fi descentralizarea puterii de la inspectorat la un sector care se află în comunitate. Aceasta pentru că polițiștii de pe loc cunosc care sunt necesitățile oamenilor din localitate și pot lua o decizie corecte și promptă”, a precizat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Alexandru Pînzari.
Conferința internațională a fost organizată în cadrul proiectului „Promovarea implicării societăţii civile în consolidarea securităţii comunitare”, finanțat de Departamentul de Stat al SUA. Obiectivul general al proiectului este de a sprijini consolidarea securităţii comunitare, prin promovarea implicării comunităţii în activitatea poliţienească comunitară și procesul de modernizare a Poliției. Scopul final al proiectului este crearea modelelor şi practicilor de referinţă viabile pentru implementarea conceptului de activitate poliţienească comunitară la nivel național.