Poliția și agenții economici din Cahul vor crea un sistem comun de supraveghere video
”Poliția și agenții economici din municipiul Cahul vor crea un sistem comun de supraveghere video, pentru a preveni cazurile de încălcare a ordinii publice și a infracțiunilor”, a declarat Șeful Inspectoratului de Poliție Cahul, Iurie Briceag în cadrul ședinței Consiliului de securitate comunitară Cahul, la care au participat conducerea raionului și municipiului, organizațiile non-guvernamentale, primarii localităților din raionul Cahul, ș.a.
”Este necesar de pus accentul pe colaborare între poliție și comunitate, numai așa ne vom putea asigura un trai liniștit – prin implicarea fiecăruia, fiindcă indiferența ucide la propriu”, a accentuat deputatul Parlamentului Republicii Moldova, Elena Bacalu prezentă la eveniment, făcând referință la cazul înregistrat în satul Colibas, când o persoană a decedat în stradă deoarece nimeni din martori nu a apelat la salvare sau poliție.
În cadrul ședinței au fost prezentate multitudinea de activități cu caracter educativ întreprinse de către colaboratorii Inspectoratului de poliție în instituțiile de învățământ preșcolare, școlare și universitare. Scopul acestora a fost familiarizarea copiilor și adolescenților cu regulile de siguranță în stradă și acțiunile ce sunt necesare a fi întreprinse în caz de pericol.
Totodată, angajații IP Cahul și-au asumat responsabilitatea de supraveghere a copiilor din grupul de risc, pentru a preveni cazuri de violență în familie, potențiale implicări în activități criminale sau consumul de droguri de către copiii din familiile social-vulnerabila. Polițiștii din Cahul sunt susținuți de către o echipă de voluntari creată anul curent, care sunt antrenați într-o serie de activități de interes comunitar organizate de poliție.
Reamintim, că săptămâna curentă Guvernul Republicii Moldova a aprobat Hotărârea Guvernului privind Conceptul activității polițienești comunitare care ”reprezintă un parteneriat cu cetățenii, pentru identificarea și soluționarea problemelor în localități, este un răspuns la nevoile și cerințele comunității”. IPP și IGP realizează un proiect comun privind implementarea activității polițienești comunitare în 6 regiuni-pilot ale țării – Hâncești, Sângerei, Ungheni, Comrat, Otaci și Cahul. La finalul acestuia va fi identificat un model de referință viabil al activității polițienești comunitare pentru toată țara. Proiectul este finanțat de către Departamentul de stat al SUA.