Comunitatea din Comrat și-a propus să scadă numărul furturilor în municipiu cu 80%
Comunitatea din Comrat și-a propus să scadă numărul furturilor în municipiu cu 80%, până la finele anului 2019. Acest obiectiv este reflectat în Planul de acțiuni elaborat și aprobat de către membrii Consiliului de securitate comunitară al municipiului Comrat, care a avut loc la finele săptămânii trecute.
”Asigurarea și menținerea securității în municipiul Comrat este o sarcină complexă, care necesită eforturi comune pentru a fi realizată. Astfel, Membrii Consiliului de securitate – au elaborat în comun un plan de acțiuni clar definit pentru combaterea furturilor” a declarat primarul Comratului, Serghei Anastasov.
Semnificația socială a problemei furtului este confirmată și de rezultatele Sondajului de opinie privind activitatea Poliției și problemelor de securitate comunitară 2018, efectuat de IPP în rândul locuitorilor municipiului Comrat. Aproximativ 40% dintre respondenți au confirmat îngrijorarea de problema furturilor și de asemenea, au remarcat necesitatea implementării în comun a măsurilor necesare pentru rezolvarea acesteia.
Conform acțiunilor prevăzute în Plan, membrii Consiliului au decis să lanseze în următorii doi ani o amplă campanie de informare a peste 70% din locuitori ai municipiului despre modalitățile de prevenire a furturilor și cum să acționeze în caz dacă sunt martori ai infracțiunii. Să elaboreze și să implementeze un program educativ ce va fi aplicat în instituțiile de învățământ ale localității și să reducă cu 75% numărul de copii și adolescenți implicați în efectuarea furturilor din locurile publice. Totodată, comunitatea își propune să instaleze 20 de camere de supraveghere video în cele mai aglomerate locuri ale orașului.
Conform Informației prezentate de către Șeful Inspectoratului de Poliție Comrat a UTA Găgăuzia, Nicolai Tomalî în opt luni ale anului 2018, au fost înregistrate 58 cazuri de furturi de la întreprinderi, gospodării și locurile publice, suma totală a daunelor financiare fiind de 623 mii lei. În perioada analogică a anului 2017, au fost înregistrate 70 de infracțiuni de acest gen, iar prejudiciul a atins cifra de 1 milion 508 mii lei.
La ședință a participat și reprezentantul Ambasadei Statelor Unite al Americii în Republica Moldova, Edward Cronin, care a adat o înaltă apreciere atât procesului de consolidarea a comunității municipiului Comrat cât și a eforturilor comune întreprinse de către Consiliul de securitate local în rezolvarea problemelor de securitatea publică.
NOTĂ: Consiliul de securitate comunitară al mun. Comrat a fost creat în 2017, cu suportul proiectului ”Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”. Proiectul este realizat de către Institutul de Politici Publice în colaborarea cu Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova și susținut financiar de către Departamentul de stat al Statelor Unite ale Americii.