Aportul societăţii civile şi al sectorului privat la atingerea ţintelor naţionale ale ODM 1 – Reducerea sărăciei extreme şi a foamei – în Republica Moldova
Raportul în cauză analizează rolul societăţii civile şi a sectorului privat din Republica Moldova în realizarea Obiectivului 1 de Dezvoltare a Mileniului „Eradicarea sărăciei extreme şi a foametei” (ODM 1). În cadrul studiului efectuat au luat parte atât reprezentanţii societăţii civile şi ai sectorului privat, cât şi instituţiile guvernamentale de resort şi organizaţiile internaţionale corespunzătoare.
Primele două capitole ale raportului se referă la prezentarea tendinţelor majore în atingerea ţintelor ODM 1 de către Guvernul Republicii Moldova, precum şi problemele cu care se confruntă la etapa actuală.
Republica Moldova promovează modernizarea şi aducerea în corespundere cu standardele europene a sistemului de protecţie socială a persoanelor sărace şi în acelaşi timp întreprinde măsuri consecvente în asigurarea, în măsura posibilităţilor, a unui minim de existenţă, precum şi prevenirea marginalizării şi excluderii sociale a persoanelor aflate în situaţie de risc.
Cu toate acestea, Republica Moldova se confruntă în prezent cu un nivel mai înalt al numărului de persoane sărace, comparativ cu multe ţări din spaţiul european. Studiul în cauză elucidează rolul şi contribuţia activă pe care o demonstrează organizaţiile societăţii civile şi implicit sectorul privat în procesul activităţii acestora, ce contribuie la implementarea Obiectivului 1 de Dezvoltare a Mileniului „Eradicarea sărăciei extreme şi a foametei” (ODM 1) în
baza conlucrării cu autorităţile de stat şi organizaţiile internaţionale. Progresul în eradicarea săraciei şi a foametei e posibil în rezultatul implementării diferitelor programe de susţinere socială a populaţiei, precum şi a diverselor măsuri de rigoare în domeniul agriculturii şi dezvoltării businessului mic şi mijlociu, inclusiv cu suportul partenerilor de dezvoltare ai ţării. Unele dintre măsurile de rigoare menţionate se referă la dezvoltarea sistemului de asistenţă socială, în mod special acordarea ajutorului social persoanelor cu un venit mai mic, precum şi înfiinţarea unui sistem naţional de referire a cazurilor. Un rol deosebit de important în realizarea acţiunilor şi implementarea programelor cu menire socială îl joacă organizaţiile societăţii civile şi într-o anumită măsură, sectorul privat.