Aportul societăţii civile şi al sectorului privat la atingerea ţintelor naţionale ale ODM 7 – Asigurarea unui mediu durabil – în Republica Moldova
Prezentul raport analitic constă din 5 capitole, în care este analizat potenţialul contribuţiei societăţii civile şi al sectorului privat la dezvoltarea societăţii, reieşind din situaţia curentă în domeniului mediului, fiind focusat pe componentele relevante ţintelor naţionale ale ODM 7, şi anume: biodiversitate, apă, deşeuri.
Capitolul 1: ODM 7 în Republica Moldova – cadrul general, este efectuată o prezentare succintă a ţintelor sale, atât în formularea internaţională, cât şi naţională. De asemena, vor fi prezentate realizările efectuate până în prezent la acest capitol, cu o viziune critică rezumată a relevanţei formulării ţintelor naţionale.
Capitolul 2: ODM 7 – tendinţele majore şi situaţia actuală în domeniu, este prezentată starea lucrurilor în sectorul pădurilor, ariilor protejate, apelor şi deşeurilor în Republica Moldova, cu trimitere la sursele oficiale prezentate în rapoartele naţionale ale instituţiilor de profil.
Capitolul 3: Rolul societăţii civile în atingerea ODM 7, este efectuată o analiză a situaţiei din domeniul asociativ, scoţând în evidenţă potenţialul organizaţiilor societăţii civile de a contribui la dezvoltare, prin exemplificarea cazurilor relevante pentru ţintele naţionale ale ODM 7. În acest capitol se încearcă determinarea necesităţilor pentru dezvoltarea sectorului asociativ cu scopul valorificării potenţialului acestora.
Capitolul 4: Rolul sectorului privat în atingerea ODM 7 are menirea de a determina contribuţia agenţilor economici la dezvoltare prin activităţile de bază desfăşurate de către acestea, prin externalităţile sociale pozitive, prin responsabilitatea socială corporativă, prin filantropie şi investiţii comunitare efectuate de către anumiţi reprezentanţi ai sectorului privat. În acest capitol va fi utilizată definiţia stricto sensu a „sectorului privat”, care include orice agent economic privat ce are ca prim obiectiv obţinerea de profit prin prestarea de servicii, executarea de lucrări sau producerea de mărfuri. Astfel, această definiţie exclude întreprinderile de stat, municipale şi societăţile pe acţiuni controlate de guvern sau autorităţile locale.
Capitolul 5: Concluzii şi recomandări va rezuma cele investigate anterior şi va trasa anumite recomandări de politici guvernamentale, corporative sau la nivel de donatori, care să maximizeze şansele de realizare ale ODM 7 în termenul preconizat.