Încă trei localități au creat Consilii de securitate comunitară
Reprezentanții poliției, administrațiilor publice locale și societății civile din încă trei localități – Comrat, Ungheni și opt sate din raionul Cahul, au creat Consilii de securitate comunitară. Parteneriatele formate vin să creeze o relație de colaborare între poliție și comunitate bazate pe comunicare în dublu sens, fiind exprimate atât punctul de vedere al politiei cat și al comunității despre căile de îmbunătățire a climatului de ordine și siguranța.
Punctul de plecare al discuțiilor, au fost sondajele de opinie publică privind activitatea poliției în localitățile vizate, realizate în primăvara anului curent pe un eșantion de circa 200 de persoane. Conform sondajelor, comunitățile au indicat următoarele probleme de securitate: jafurile din locuințe, furturile din gospodării, încălcarea regulilor de circulație, persoane în stare de ebrietate, copii rămaşi fără supravegherea părinţilor. Aceasta listă de probleme a fost confirmată și de membrii Consiliilor di localități.
”Crearea Consiliului de securitate comunitară, permite politiei, în cooperare cu comunitatea, să identifice problemele localității și să creeze un plan de acțiuni comun de prevenire a criminalității și asigurării liniștii publice. Totodată, poliția își propune un șir de activități îndreptate spre crearea unui raport de încredere între populație și poliție”, a specificat Alexandru Stanciu, șeful Secției Securitate Publică al Inspectoratului de Poliție Comrat.
Primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros a menționat, că ”securitatea comunitară este o preocupare a tuturor, din acest aspect colaborarea între poliție, administrația publică locală și cetățeni poate fi îmbunătățită prin ajutor reciproc”
Reamintim, că Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție al MAI, realizează pe parcursul anilor 2017-2018, proiectul „Promovarea implicării societăţii civile în consolidarea securităţii comunitare”, care are drept scop consolidarea securităţii comunitare prin promovarea implicării comunităţii în activitatea poliţienească comunitară și crearea modelelor şi practicilor de referinţă viabile pentru implementarea conceptului de activitate poliţienească comunitară la nivel național. Proiectul este pilotat în 6 localități ale țării: Hâncești, Sângerei, Ungheni, Comrat, Otaci și 8 localități din raionul Cahul (Postul de poliție Roșu al Sectorului de poliție nr.2, Zîrneşti). Proiectul este susținut financiar de către Departamentul de Stat al SUA.