Studiu sociologic privind calitatea vieții femeilor din mediul rural și problemele cu care se confruntă locuitoarele din dreapta și stânga Nistrului
Institutul de Politici Publice a prezentat miercuri, 17 aprilie 2019, rezultatele Studiului sociologic ”Perspectiva femeilor din zonele rurale de pe ambele maluri ale râului Nistru”. Cercetarea generează date privind calitatea vieţii, condiţiile de trai, accesul femeilor la servicii educaţionale, de sănătate şi securitate, practicile de comunicare dintre comunităţile de pe ambele maluri ale Nistrului etc.
Studiul atestă că problemele care afectează cel mai mult femeile din mediul rural sunt: calitatea proastă a serviciilor medicale sau lipsa acestora, sărăcia, determinată de lipsa oportunităţilor de angajare în campul muncii, şi condiţiile de trai nefavorabile.
Sistemul de valori al femeilor din mediul rural plasează pe primul loc familia (65,9%), sănătatea (60,8%) și bunăstarea materială (32,3%). Doar 10% dintre femei acordă importanța studiilor sau și afirmării profesionale. Migrația economică peste hotare constituie o altă problemă ce afectează negativ comunitățile rurale. Studiul constată că 21,7% din respondente manifestă dorința de a pleca la muncă peste hotare. Impactul conflictului transnistrean nesoluționat asupra vieții femeilor este resimțit de 44% dintre respondente, cel mai mult fiind afectate femeile din zona de securitate
Conform informației colectate, mai mult de jumătate dintre femeile din mediul rural afirmă că in localitatea lor nu există un centru al medicilor de familie centre care prestează servicii de sănătate, iar ponderea celor care deţin poliţă de asigurare medical este de doar 40%.
Impactul conflictului transnistrean nesoluționat asupra vieţii femeilor din mediul rural este resimţit de 44% dintre respondente. Cel mai mult conflictul a afectat femeile din zona de securitate/imediata apropriere de zona de securitate. Fiecare a treia femeie din zona de securitate afirmă că a avut de suferit în urma conflictului transnistrean nesoluționat.
Analiza condiţiilor de trai scoate în evidență că 90% din populaţia cercetată are acces la bunurile de bază, inclusiv electricitate, televizor, telefonie mobilă şi fixă, frigider, aragaz conectat la gazele naturale. Majoritatea respondentelor (70%) deţin computer cu conexiune la internet, au acces la sistem centralizat de apă şi canalizare, încălzire autonomă.
În pofida problemelor sociale, 61,2% din femei au o percepție pozitivă a viitorului.
În sondaj au participat 1032 de respondente din localitatile rurale de pe ambele maluri ale Nistrului. Marja de eroare a studiului 4,3%. Datele au fost colectate de Compania iDATA.
Studiul sociologic a fost realizat cu suportul financiar al Ambasadei Britanice la Chișinău prin Fondul pentru prevenirea Conflictelor, Susținerea Stabilității și Securității.
STUDIUL SOCIOLOGIC PERSPECTIVA FEMEILOR DIN ZONELE RURALE DE PE AMBELE MALURI ALE NISTRULUI