Masa rotunda “Tineri pentru Tineri: Promovarea politicilor de tineret în Parlament”
În data de 23 noiembrie 2019 a avut loc masa rotundă “Tineri pentru Tineri: Promovarea politicilor de tineret în Parlament”, organizată în cadrul proiectului “Tinerii pentru un Parlament responsabil”. La eveniment au participat tineri din 17 raioane ale țării, cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani, reprezentanți ai organizațiilor de tineret, ONG-urilor, consiliilor școlare și studenți.
Utilizând metodologia de elaborare a politicilor publice, participanții au fost antrenați în perioada octombrie – noiembrie 2019 într-un program de instruire unde au dezvoltat propuneri alternative de politici publice și au generat soluții pentru următoarele probleme cu care se confruntă sau îngrijorează tinerii: lipsa oportunităților de dezvoltare personală pentru tinerii din mediul rural; neglijarea tinerilor în procesul decizional la nivel local; neconcordanța calificării profesionale a tinerilor cu cerințele pe piața muncii; dezinteresul tinerilor de a se implica în identificarea și soluționarea problemelor comunitare și lipsa serviciilor de consiliere şi ghidare în carieră focusate pe nevoile elevilor și tinerilor cu CES.
Masa rotundă a pus în discuții propunerile de politici publice elaborate de tineri și provocările de participare ale acestora în procesele decizionale, din perspectiva promovării unei agende parlamentare orientate spre soluționarea problemelor tinerilor.
Prezent la eveniment, Dan Perciun, membru al Parlamentului, a vorbit despre rolul participării tinerilor în procesul legislativ și despre importanța colectării punctelor de vedere “de la firul ierbii” ale acestora: “Calitatea proceselor decizionale este mai bună cu participarea tinerilor. Abilitatea de a dezvolta politici publice este utilă, indiferent de domeniul de activitate ales, iar cei care au idei de soluții și vor mai departe să participle în procesele acestea, sunt bineveniți de a se implica la elaborarea proiectelor de legi. Procesul presupune multă muncă, dar cel mai importante sunt curiozitatea intelectuală și dorința de a învăța împreună, iar lipsa de experiență nu ar trebui să constituie o barieră”.
Despre relevanța unei platforme de comunicare între tineri și Parlament a accentuat deputatul Dinu Plîngău: „Putem să cream o platformă parlamentară ca să unească toți actorii la o masă de discuții pentru identificarea celui mai bun mecanism de implicare a tinerilor în soluționarea problemelor de tineret. Fiecare problemă prezentată la această masă rotundă este de o importanță mare pentru societate și vă propun să nu mergem acasă doar cu soluțiile pe hîrtie, dar să identificăm mecanismul de soluționare a problemelor. Chiar dacă suntem tineri, împreună putem găsi unele soluții la problemele de politică publică identificate, important este să continuăm procesul”.
Tinerii prezenți la masa rotundă au apreciat intervențiile și recomandările de îmbunătățire propuse de membrii Parlamentului și au zis că acasă se vor întoarce deja mai implicați și mai pregătiți de a veni cu soluții pentru rezolvarea problemelor comunitare.
Proiectul “Tinerii pentru un Parlament responsabil” este implementat de Institutul de Politici Publice, cu suportul financiar al Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova.