UNIMEDIA: De ce scade continuu numărul de studenți în Republica Moldova? Experții vs universitățile
Lipsa unei planificări inteligente a locurilor în universități, o cauză a numărului mic de studenți înrolați
Anatol Gremalschi, profesor universitar și director de programe la Institutul de Politici Publice (IPP), afirmă că nu putem vorbi despre o criză a numărului de studenți, deoarece în anii 2000 a avut loc ceea ce numește el masificarea învățământului superior.
„Statul tot timpul a planificat locurile în universități în așa fel, încât fiecare copil să își găsească un loc, în universitate sau în școală, indiferent de faptul dacă are nevoie economia națională de atâția specialiști sau nu. În consecință, la noi s-a observat o creștere explozivă a locurilor în universități, a locurilor finanțate de stat, sau a celor finanțate de părinți.
Când a intervenit factorul demografic, oamenii care lucrează în universități au bătut alarma, semnalând că are loc o criză. În general, nu putem vorbi despre o criză, fiindcă fluctuațiile demografice sunt caracteristice oricărei țări, și dacă universitățile care planifică locurile în universități ar anticipa schimbările demografice, noi nu am avea astfel de situații”, explică Anatol Gremalschi.
Potrivit unui sondaj din 2019, realizat de IPP în rândul părinților, peste 70% din părinți speră că copiii lor vor absolvi studiile de licență și chiar masteratul.