/prima rundă a consultărilor publice ”EDUCAȚIE 2030”/ Liderii organizațiilor sindicale din Republica Moldova au examinat prima versiune a proiectului Strategiei Educație 2030
În cadrul procesului participativ organizat de către autorii primei versiuni a proiectului Strategiei Naționale “Educația 2030” au fost desfășurate consultările publice cu liderii organizațiilor sindicale din Republica Moldova.
Liderii sindicali au venit cu o serie de comentarii, obiecții și propuneri ce urmează a fi examinate și înserate în cea de a doua versiune a Strategiei. Astfel, sindicatele au propus de a formula un obiectiv strategic separat ce ar prevedea majorarea cotei alocării bugetare pentru finanțarea domeniului educației, precum și acordarea mai multor libertăți în autogestiunea financiar-economică a instituțiilor ce activează în condiții de autonomie financiară.
De asemenea, liderii sindicali au accentuat necesitatea perfecționării mecanismelor de finanțare în baza normativului standard pentru un copil, elev și student ce ar lua în considerare specificul țării noastre. Au fost înaintate mai multe propuneri privind perfecționarea cadrului normativ-juridic privind susținerea financiară efectivă a cadrelor didactice și salarizarea personalului din instituțiile de învățământ.
De a prevedea în documentul strategic, creșterea rolului organelor administrației publice Locale de toate nivelurile în facilitarea inserției profesionale și atragerea tinerilor specialiști în localitățile rurale prin dezvoltarea unei infrastructuri adecvate.
Sindicatele au specificat necesitatea susținerii sociale a tinerilor specialiști în primii trei ani de activitate, conform repartizării efectuate de către Ministerul Educației, Cercetării și Culturii și promovarea în continuare a sistemului de mentorat.
În opinia sindicaliștilor, este necesară modernizarea curriculumului învățământului superior pedagogic prin majorarea ponderii practicii pedagogice în școli. Studentul trebuie să fie prezent în instituția de învățământ de începând cu primul an de studii universitare.
”Este necesar de a introduce în documentul strategic prevederi îndreptate spre dezvoltarea învățământului dual, pentru pregătirea concomitentă a cadrelor cu studii medii de specialitate și a cadrelor muncitorești. Totodată, propunem să examinați posibilitatea de creare a liceelor cu profil pedagogic”, au accentuat liderii organizațiilor sindicale.
Un subiect important al discuțiilor l-a constituit includerea în documentul strategic a prevederii privind elaborarea și adoptarea cât mai urgentă Legii privind statutului cadrului, precum și o Lege privind măsurile de protecție a personalului didactic, celui de conducere și auxiliar din învățământul general.
Notă: Proiectele Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 și Programului de implementare a Strategiei sunt elaborate în cadrul proiectului ”EDUCAȚIE 2030” realizat de către o echipă de experți naționali și internaționali a Institutului de Politici Publice sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Proiectul este realizat cu suportul UNICEF Moldova. După definitivare, proiectele de documente strategice vor fi înaintate pentru aprobare către Guvernul Republicii Moldova.
AGENDA consultărilor publice cu liderii sindicatelor din Republica Moldova.