O nouă rundă de discuții dintre Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, echipa de proiect și reprezentanții UNICEF privind proiectul Strategiei Educație 2030
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării Lilia Pogolșa a participat astăzi, 18 mai, la o ședință de lucru la care s-a discutat Varianta II a proiectului Strategiei Educație 2030 și al Programului de implementare a Strategiei.
La ședință a participat echipa de experți, care activează sub egida Institutului de Politici Publice, reprezentanții UNICEF, coordonatori ai procesul de elaborare a documentelor de politici, precum și șefii de direcții din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Echipa proiectului a comunicat despre elementele noi în definitivarea documentelor de politici, urmare a consultărilor realizate cu actorii de bază din mediul academic, societatea civilă și partenerii de cooperare. ”Ce deosebește proiectul Strategia Educație 2030 de documentul strategic precedent? Vorbim de 4 priorități noi – corelarea între învățământ și cerințele pieții muncii, dezvoltarea educației non-formale, dezvoltarea științei universitate și pedagogice și Digitalizarea sistemului educațional nu doar din cauza pandemiei, dar și din cauza noilor tehnologii ale învățării”, a informat Dr. Vladimir Guțu, Director de Proiect, conducătorul Grupului de experți.
Ministrul Lilia Pogolșa a subliniat în cadrul ședinței că pentru a dinamiza și eficientiza procesul de definitivare a Proiectului Strategiei și Programului de implementare a acesteia, este important ca toți factorii implicați în proces – MECC, echipa Institutului de Politici Publice și UNICEF să își fortifice eforturile.
”Aș vrea sa va informez despre faptul, că MECC a solicitat extinderea proiectului ”Educație 2030” până la finele anului curent, pentru a reuși să organizăm mai multe consultări și avizări de la alte ministere și să livrăm un document strategic maximal de calitativ pentru următorii 9 ani”, a declarat Lilia Pogolșa.
Ministra Educației, Culturii și Cercetării a dat o înalta apreciere celei de a II-a variante a proiectului Strategiei Educație 2030 și al Programului de implementare a Strategiei dar a atenționat că ”este necesar de adus argumente realiste și convingătoare la aspectele financiare ale Programului și se cere o îmbunătățire semnificativă a metodologiei de calcul a costurilor”.
NOTĂ: Proiectele Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 și Programului de implementare a Strategiei sunt elaborate în cadrul proiectului ”EDUCAȚIE 2030” realizat de către o echipă de experți naționali și internaționali a Institutului de Politici Publice sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Proiectul este realizat cu suportul UNICEF Moldova și Parteneriatul Global pentru Educație.