Crearea Consiliului de securitate comunitară din orașul Otaci
Membrii societății civile, Administrației Publice Locale și Inspectoratul de Poliție Ocnița au creat Consiliul de Securitate Comunitară din Otaci, prima ședință al căruia a avut loc, vineri 19 mai 2017, în orașul Otaci.
Participanții la ședință au stabilit rolul, atribuțiile și acțiunile părților implicate în procesul de implementare a activității polițienești comunitare în Otaci, creând un parteneriat în probleme de securitate publică în această localitate. Șeful Inspectoratului de poliție Ocniţa, Oleg Cojocari, prezentând datele despre activitatea instituției a susținut, că pe parcursul anului 2017, angajații poliției au efectuat o serie de activități menite să sporească gradul de securitate publică și siguranța personală. Printre acestea se regăsesc circa 200 de întruniri organizate în cadrul colectivilor de muncă, școli și instituții de învățământ secundar profesionale, reprezentanții administrațiilor publice locale și organizații non-guvernamentale etc.
Un viu interes în cadrul ședinței, a trezit prezentarea rezultatelor sondajului de opinie publică privind activitatea poliției în localitatea Otaci. Sondajul a fost efectuat, pe un eșantion de 202 respondenți, în martie 2017. Conform acestuia, circa 53% din cetățenii intervievați s-au declarat satisfăcuți de activitatea poliției locale. Fiind întrebați care sunt problemele de ordine publică care trezește cele mai mari îngrijorări, locatarii orașului Otaci printre primele trei poziții au numit jafurile din locuințe, furturile din gospodării și încălcarea regulilor de circulație.
În această ordin de idei, membrii Consiliului au decis de a organiza în timpul apropiat cea de a doua ședință, în cadrul căreia va fi prezentată lista problemelor de securitate publică din Otaci și soluțiile de rezolvare ale acestora în comun.
Totodată, în cadrul evenimentului a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind cooperarea dintre Inspectoratul de Poliție, APL și Institutul de Politici Publice în vederea implementării proiectului de pilotare a activităților polițienești comunitare.
Reamintim, că Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție al MAI, realizează pe parcursul anilor 2017-2018 proiectul „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”, care are drept scop consolidarea securității comunitare prin promovarea implicării comunității în activitatea polițienească comunitară și crearea modelelor și practicilor de referință viabile pentru implementarea conceptului de activitate polițienească comunitară la nivel național. La moment, proiectul este pilotat în 6 localități ale țării: Hâncești, Sângerei, Ungheni, Comrat, Otaci și 8 localități din raionul Cahul (Postul de poliție Roșu al Sectorului de poliție nr.2, Zârnești). Consilii de securitate comunitară vor fi create în toate localitățile pilotate. Proiectul este susținut financiar de către Departamentul de Stat al SUA.