Prima ședință a Consiliului de securitate comunitară din orașul Sîngerei
”Cea mai mare provocare ale proiectelor bazate pe comunitate este indiferența populației. De aceea sunt necesare programe de lungă durată menite să combată indiferența oamenilor. În acest context, implementarea activităților polițienești bazate pe comunitate ar putea fi acea platformă de colaborarea a poliției, primăriilor și oamenilor necesară pentru redobândirea încrederii reciproce și într-un final asigurarea siguranței localităților”, a susținut vice-primarul orașului Sângerei, Maria Condorache la prima ședința a Consiliului de Securitate Comunitară al localității, care a avut loc joi, 26 mai 2017, la Sîngerei. Scopul de constituire al Consiliului a fost crearea unui parteneriat în rezolvarea problemelor de securitate publică din localitate, fiind aplicate principiile activității polițienești comunitare.
La rândul său, Șeful Inspectoratului de Poliție din Sîngerei, Reaboi Anatolie a menționat că forțele de ordine și-au propus să amplifice comunicarea cu cetățenii, pentru a capta încrederea populației și crearea relațiilor de colaborare. ”Ne propunem să realizăm pe pas permanent întrevederi cu cetățenii pentru a le prezenta activitatea poliției. Acestea încep chiar astăzi, în a doua jumătate a zilei fiind organizată Ziua ușilor deschise ale Sectorului de poliție Sîngerei, iar locuitorii orașului au fost invitați să afli – cine sunt polițiștii din sector, cum luăm legătura cu poliția, care sunt formele de colaborare cu poliția, etc.”
Totodată, în cadrul evenimentului a fost semnat Memorandumul de înțelegere privind cooperarea dintre Inspectoratul de Poliție, APL şi Institutul de Politici Publice în vederea implementării proiectului de pilotare a activităților polițienești comunitare.
Reamintim, că Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție al MAI, realizează pe parcursul anilor 2017-2018 proiectul „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”, care are drept obiectiv consolidarea securității comunitare prin promovarea implicării comunității în activitatea polițienească comunitară. Proiectul este pilotat în 6 localități ale țării: Hâncești, Sângerei, Ungheni, Comrat, Otaci și 8 localități din raionul Cahul (Postul de poliție Roșu al Sectorului de poliție nr.2, Zîrneşti). Proiectul este susținut financiar de către Departamentul de Stat al SUA.