Prima ședință a Consiliului de securitate comunitară din orașul Hîncești
”Crearea parteneriatului între poliție și comunitate va spori siguranța publică în orașul nostru”, a declarat primarul orașului Hîncești, Alexandru Botnari în cadrul primei ședințe a Consiliului de securitate comunitară din orașul Hîncești, desfășurată pe 7 iunie 2017. La eveniment au participat reprezentanții poliției, administrațiilor publice locale, organizațiilor non-guvernamentale, etc.
În cadrul discuțiilor purtate la subiectul activității polițienești bazate pe necesitățile comunității, Șeful Secției Securitate Publică al Inspectoratului de Poliție din Hîncești, Alexandru Gabura a susținut că ”poliție și administrația publică din Hîncești, deja au acumulat o experiență pozitivă de colaborare. Cu eforturi comune am au reușit să combatem fenomenul comerțului stradal pe strada Alexandru cel Bun din oraș”.
Participanții au analizat și rezultatele sondajului de opinie publică privind activitatea poliției în localitatea Hîncești. Conform acestuia, circa 44% din cei intervievați s-au declarat satisfăcuți de activitatea poliției locale dar au menționat un nivel scăzut de cunoaștere al activităților cotidiene întreprinse de poliția locală. Fiind întrebați care sunt problemele de ordine publică care trezește cele mai mari îngrijorări, locatarii orașului Hîncești printre primele trei poziții au numit încălcarea regulilor de circulație, numărul mare a celor dependenți de alcool și furturile din locuințe. Sondajul a fost efectuat, pe un eșantion de 210 respondenți, în martie-aprilie 2017.
La finele ședinței, a fost semnat Acordul de înţelegere privind cooperarea dintre Inspectoratul de Poliție, APL şi Institutul de Politici Publice în vederea implementării proiectului de pilotare a activităţilor poliţieneşti comunitare.
Reamintim, că Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Inspectoratul General de Poliție al MAI, realizează pe parcursul anilor 2017-2018 proiectul „Promovarea implicării societăţii civile în consolidarea securităţii comunitare”, care are drept scop consolidarea securităţii comunitare prin promovarea implicării comunităţii în activitatea poliţienească comunitară și crearea modelelor şi practicilor de referinţă viabile pentru implementarea conceptului de activitate poliţienească comunitară la nivel național. La moment, proiectul este pilotat în 6 localități ale țării: Hâncești, Sângerei, Ungheni, Comrat, Otaci și 8 localități din raionul Cahul (Postul de poliție Roșu al Sectorului de poliție nr.2, Zîrneşti). Consilii de securitate comunitară vor fi create în toate localitățile pilotate. Proiectul este susținut financiar de către Departamentul de Stat al SUA.