Aportul societăţii civile şi al sectorului privat la atingerea ţintelor naţionale ale ODM 8 – Crearea unui parteneriat global pentru dezvoltare – în Republica Moldova
Obiectivul nr. 8 de Dezvoltare a Mileniului (ODM 8) cuprinde șase ținte. Acestea urmăresc ameliorarea situației în câteva domenii şi anume: (ținta 1) dezvoltarea sistemelor financiare și comerciale; (ținta 2) perfecționarea infrastructurii transporturilor și a celei vamale; (ținta 3) monitorizarea datoriei externe; (ținta 4) reducerea șomajului printre tineri; (ținta 5) asigurarea accesului la medicamente esenţiale; (ținta 6) edificarea societății informaționale.
Specificul ODM 8 derivă din diversitatea subiectelor ce au fost incluse în acest obiectiv. Deși majoritatea țintelor au un profil economic (cu excepția celei ce vizează accesul la medicamente), este greu de asigurat o continuitate sau o legătură între problemele supuse analizei. Această varietate de subiecte a creat un șir de confuzii în rândurile respondenților intervievați. Astfel, unii dintre agenții economici au tendința să subestimeze aportul lor în contextul ODM 8. Mai exact, acești respondenți consideră că execută un impact direct doar în contextul unei ținte. Totuși, din interviul aprofundat a reieșit că activitatea companiei/OSC-ului este asociată într-o măsură sau alta cu două sau chiar trei ținte din ODM 8.
În cadrul prezentului raport a fost efectuată o analiză a rolului şi a contribuției organizațiilor societății civile și a sectorului privat în atingerea țintelor Obiectivului 8 de Dezvoltare a Mileniului „Crearea de parteneriate durabile pentru dezvoltare” (ODM 8). Principalul obiectiv al studiului a constat în evidențierea contribuţiei şi rolului organizaţiilor societăţii civile şi al sectorului privat în realizarea ODM 8.