În căutarea liberalizării pierdute. Deschiderea pieței de energie electrică din Republica Moldova: unde suntem și unde ar trebui să ajungem?
Studiul „În căutarea liberalizării pierdute. Deschiderea pieței de energie electrică din Republica Moldova: unde suntem și unde ar trebui să ajungem?” analizează:
a. Care sunt blocajele care împotmolesc şi ce ar putea mişca înainte procesul de liberalizare a pieţei de electricitate din Moldova;
b. Cum a influenţat procesul de liberalizare Ţările Baltice şi ce lecţii poate lua Moldova din această experienţă;
c. Rolul altor trei pieţe regionale de electricitate în diminuarea deficitului capacităţilor de generare a Republicii Moldova.
Metodologia utilizată include analiza cadrului legal moldovenesc, cadrului legal european, rapoartelor reglementatorilor pieţelor energetice din ţările investigate, rapoartelor instituţiilor energetice europene, analiza datelor statistice oficiale din ţările examinate, interviuri cu experţi naţionali independenţi, angajaţi ai participanţilor la piaţa energetică din Moldova şi alte ţări, experţi şi consultanţi internaţionali.
Autorul studiului recomandă:
(1) Obligarea furnizorilor de electricitatesă introducă fiecare componentă de tarif în facturi pentru a diminua suspiciunile de taxare incorectă și exagerată a consumatorilor.
(2) Un studiu de impact care să arate beneficiile şi costurile contorizării inteligente asupra consumatorilor şi companiilor de utilităţi din Moldova ar trebui iniţiat de către Agenţia pentru Eficienţă Energetică.
(3) Depolitizarea ANRE pentru a i se permitesă-și exercite mandatul de arbitru imparțial într-o piața liberalizată de energie prin limitarea la un singur mandat a Directorilor acestei instituții și cooptarea societății civile în procedura de nominalizare a candidaților în Consiliul de Administrație al ANRE.
(4) Crearea unui operator al pieței de energie ar trebui inițiată neîntârziat.
(5) Guvernul Moldovei ar trebui să propună în mod oficial Guvernului României şi companiilor româneşti din segmentul de producere a electricității să investească cel puţin într-o singură staţie de cuplarecu sistemul românesc de electricitate din cele două necesare pentru ca consumatorii din Republica Moldova să poată profita de prețurile mai ieftine de pe piața europeană, iar securitatea națională și energetică a Moldovei să fie întărită.
(6) Moldelectrica ar trebui să publice planurile de investiții în rețelele de transport pentru a se cunoaște ce investiții sunt necesare în rețele în eventualitatea creării unei piețe comune de electricitate cu Ucraina şi a conectării asincrone cu România.
Prezentarea publică a studiului poate fi urmărită aici.
Comunicatul de presă poate fi citit aici.
Studiul a fost realizat de Ion Efros în cadrul Institutului de Politici Publice din Moldova cu suportul ThinkTank Young Professional Development Program 2015-2016 al Open Society Institute.