Proiectul „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”
La începutul anului 2017, Institutul de Politici Publice a lansat Proiectul „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”. Proiectul și-a propus să sporească securitatea comunitară prin promovarea implicării tuturor membrilor comunității. Inițial, implementarea proiectului a început în 5 localități-pilot – Sîngerei, Ungheni, Comrat, Otaci și Cahul, iar în vara anului 2018 a fost luată decizia de extindere a activităților încă în 4 regiuni – Ceadîr-Lunga, Soroca, Strășeni și Leova.
Proiectul are o durată de trei ani și este susținut financiar de către Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii.
Printre cele realizate în cadrul Proiectului au fost activități de mobilizare a comunităților și crearea
Consiliilor de securitate în 5 regiuni pilotate – Sîngerei, Ungheni, Comrat, Otaci, Cahul. Totodată, a fost organizată Conferința Internațională „Activitatea polițienească bazată pe comunitate (APC) – cele mai bune practici europene” la care experți internaționali din Belgia, Letonia, Estonia, Albania, Ucraina, OSCE (VIDEO) au prezentat practica internațională în domeniul soluționării problemelor de securitate comunitară. Aceasta a fost urmată și de un Atelier de lucru “Activitatea polițienească comunitară în localitățile-pilot. Obiective, roluri și acțiuni” la care peste 60 de reprezentanți ai administrațiilor publice locale, societății civile și Inspectoratelor de Poliție din regiunile pilotate și-au expus părerile privind modalitățile de conlucrare eficientă în asigurarea ordinii publice și creșterii confortului urban.
O activitate importantă a proiectului o reprezintă ”Sondajele de opinie privind activitatea poliției și securitatea comunitară” efectuate în 2017 și 2018, care au venit cu o serie de răspunsuri la întrebări privind atitudinea oamenilor față de poliție și nivelul de încredere în forțele de ordine, care în opinia locuitorilor sunt cele mai stringente probleme privind securitatea publică în orașele natale, care este nivelul de deschidere a cetățenilor în co-participarea la soluționarea problemelor din localități, etc.
Pentru o mai bună înțelegere a rolului comunității în soluționarea problemelor de securitate publică, a fost realizat un film documentar despre practica internațională în acest domeniu, cu genericul ”Activitatea Polițienească Comunitară” – experiența Estoniei”. Proiecția filmului în regiunile pilotate a pus bazele unor dezbateri aprinse despre importanța implicării fiecărui cetățean în soluționarea problemelor comunitare și depășirea indiferenței și apatiei față de acestea.
În noiembrie 2018, IPP a lansat Programul de granturi mici pentru proiecte comunitare destinat Organizațiilor Societății Civile care activează în localitățile (regiunile) pilotate. Prin intermediul programului vor fi finanțate proiecte care soluționează probleme comunitare și creează parteneriate cu APL-urile și alte instituții de resort.
Mai multă informație despre activitățile Proiectului găsiți AICI.