Poliția și comunitatea – o singură echipă
Unul din elementele cheie ale activității polițienești bazate pe comunitate a fost aplicat la Otaci, fiind efectuată o comunicare directă între poliție și locuitorii din toate cele 8 sectoare ale orașului. Exercițiul efectuat a permis atingerea obiectivelor de bază a activității polițienești bazate pe nevoile comunității. Locuitorii orașului au avut posibilitatea de ai cunoaște pe angajații Inspectoratului de Poliție Ocnița și au fost informați despre modul de asigurare a siguranței individuale și ordinii publice, precum și despre crearea Consiliului de securitate comunitară Otaci. În rezultatul comunicării între locuitorii orașului și angajații poliției a fost creată o listă exhaustive a problemelor cu care se confruntă locuitorii orașului Otaci. Echipele de poliție au fost însoțite de asistenți sociali, profesori din instituțiile de învățământ, reprezentații administrației publice locale din Otaci și societății civile.
”O bună parte a cetățenilor cu care am vorbit astăzi, ne-au mulțumit doar pentru faptul ca i-am ascultat, demonstrându-ne încă o dată cât de eficientă poate fi o simplă conversație pentru redobândirea încrederii reciproce”, a menționat Stepan Melnic, șeful Sectorului de poliție din Otaci.
Lista celor peste 30 de probleme colectate, a fost discutată în cadrul Consiliului de securitate comunitară Otaci, prezidată de către Oleg Cojocari, Șeful Inspectoratului de Poliție Ocnița, și Vasili Traghira, primarul orașului. La ședința consiliului au participat reprezentanții comunității Romă, serviciilor sociale, instituțiilor de învățământ, agenților economici, societății civile și mass-mediei locale.
Membrii Consiliului au creat lista problemelor enumerate de către locuitorii orașului Otaci și urmează să identifice în comun căile de soluționare ale acestora. Printre cele mai importante probleme indicate de cetățeni sunt: lipsa iluminării stradale, lipsa trotuarelor pe străzile cu trafic sporit, lipsa transportului public în unele sectoare ale orașului, doar o singură ambulanță într-un oraș cu circa 10 mii de locuitori, lipsa terenurilor de joc și activităților extra-curriculare pentru elevi, huliganismul, numărul mare de tineri consumatori de droguri, etc.
Fiind prezent la ședință, reprezentantul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Edward Cronin, a menționat, că ”astăzi a fost expusă vocea cetățenilor și nu statistica oficială, iar faptul ca ne-am adunat împreuna pentru rezolvarea problemelor locuitorilor orașului este un început foarte bun. Aș vrea totuși să vin cu un sfat – să începeți cu problemele mici și să vedeți care este experiența altor orașe în depășirea situațiilor similare. Din partea Ambasadei SUA în Republica Moldova vă pot zice ca vom continua susținerea implementării conceptului de activitate polițienească bazată pe comunitate în Otaci și nu numai”.
NOTĂ: Consiliile de securitate comunitare au fost create în 6 localități ale țării: Hâncești, Edineț, Ungheni, Comrat, Otaci și comuna Zîrnești din raionul Cahul. Acestea au fost create în cadrul Proiectului „Promovarea implicării societății civile în consolidarea securității comunitare”, care are drept obiectiv consolida securitatea comunitară prin promovarea implicării comunității în activitatea polițienească și susținerea procesului de modernizare a Poliției. Proiectul este implementat de către Institutul de Politici Publice în colaborare cu Inspectoratul General de Poliție și susținut financiar de către Departamentul de Stat al SUA.