Sătenii din Cucoara și Zîrnești se mobilizează pentru soluționarea problemelor comunității
Luni, 22 octombrie 2018, a avut loc ședința Consiliului de Securitate comunitar din comunele Zîrnești și Cucoara, raionul Cahul. În cadrul acestora, membrii Consiliului din care fac parte reprezentanții administrațiilor publice locale, Inspectoratului de Poliție Cahul, unităților teritoriile ale Agenției de stat ”MOLDSILVA”, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Poliției de frontieră, instituțiilor școlare și preșcolare, organizațiilor non-guvernamentale din localități au identificat și examinat trei probleme de bază cu care se confruntă sătenii din Cucoara și Zîrnești.
Cele trei probleme discutate au fost: focarul de Pestă Porcină Africană, trecerea transportului de tonaj mare pe traseul din sate și tăierile ilicite de copaci din lunca râului Prut.
În cadrul ședinței participanții au fost informați despre remiterea unei scrisori comune către Guvernul Republicii Moldova în care au descris problemele cu care se confruntă locuitorii din satele intersectate de traseul internațional Chișinău-Giurgiulești și au solicitat identificarea soluțiilor pentru rezolvarea acestora. O alternativă propusă de săteni în cadrul ședinței de luni, a fost utilizarea căii feroviare pentru transportarea bunurilor.
Ce ține de focarele de Pestă Porcină Africană, purtătorii cărora sunt și mistreții din pădurile din zona de sud a țării, membrii Consiliului local au decis să lanseze o campanie de informare a locuitorilor despre manifestările gripei porcine la animalele domestice și sălbatice, modalitățile de acționare corectă și semnalizare a cazurilor suspecte către organele competente, precum și a modului de utilizare corectă a furajerelor colectate în zonele de risc.
Pentru a stopa defrișarea ilicită în lunca Prutului, membrii comunității, Poliția și reprezentanții Agenției ”Moldsilva” vor efectua razii pentru a identifica și respectiv a sancționa persoanele care taie ilicit copacii.
La ședința Consiliului de securitate comunitară au participat și reprezentanții Ambasadei Suediei la Chișinău, care au dat o înaltă apreciere conlucrării între Inspectoratul de Poliție Cahul, instituțiile guvernamentale și non-guvernamentale si persoanele din comunitate. În opinia părții suedeze, prin crearea organelor comunitare și participarea activă la identificarea și soluționarea în comun a problemelor de siguranță publică, comunitățile se consolidează și își asigură o creștere a confortului și siguranței sătenilor.
NOTĂ: Reamintim că Consiliile de securitate comunitare în satele Zîrnești și Cucoara au fost create, la inițiativa Inspectoratului de Poliție Cahul și Administrațiilor Publice Locale din satele nominalizate. Pe parcursul anului 2018, cu suportul Inspectoratului de Poliție Cahul au fost create 10 Consilii de securitate comunitare.