Valorificarea oportunităților de implicare efectivă a părinților, comunităților și societății civile în guvernanța educației (anul I de implementare)
Scopul proiectului:
Împuternicirea părinților, comunităților locale și organizațiilor societății civile cu competențe de implicare efectivă în guvernanța educației în scopul promovării valorilor unui învățământ de calitate, deschis, bazat pe meritocrație, performanță și incluziune.
Obiectivele proiectului, anul 2019:
- Îmbunătățirea calității politicilor educaționale prin elaborarea și promovarea propunerilor de politici destinate creșterii gradului de implicare efectivă a părinților, comunităților și societății civile în guvernarea sistemului de învățământ general.
- Dezvoltarea competențelor reprezentanților organizațiilor obștești ale părinților și ai comunităților locale de implicare efectivă în proiectarea curriculumului la decizia școlii.
- Mobilizarea opiniei publice în favoarea calității educației, afirmării valorilor unei societăți deschise, implicării părinților, comunităților și societății civile în guvernanța educației.
- Responsabilizarea publică a școlilor prin elaborarea și publicarea online a indicatorilor de performanță a instituțiilor de învățământ general.
Activitățile proiectului, anul 2019:
- Desfășurarea unei cercetări sociologice reprezentative la nivel național privind guvernanța participativă a învățământului general, prezentarea și diseminarea rezultatelor cercetării.
- Elaborarea, prezentarea și diseminarea sintezelor de politici “Participarea părinților și a reprezentanților comunităților în guvernarea învățământului general” și “Curriculumul la decizia școlii: modalități de implicare efectivă a părinților și a reprezentanților societății civile”.
- Organizarea de dezbateri publice „Vocea părinților și a comunităților locale în dezvoltarea curriculară”, Zonele Nord, Centru și Sud.
- Organizarea Mesei Rotunde “Promovarea valorilor societății deschise prin dezvoltarea noului curriculum școlar”.
- Elaborarea Strategiei de comunicare cu reprezentanții grupurilor-țintă și realizarea prevederilor acesteia: difuzarea comunicatelor de presă, apariții în mass media tipărită, radio și TV.
- Pilotarea modelului de guvernare participativă a școlilor în instituțiile selectate de învățământ.
- Elaborarea și postarea pe Portalul Web „Date deschise despre învățământul general” a indicatorilor de performanță a școlilor primare, gimnaziilor și liceelor.
- Promovarea viziunilor și recomandărilor societății civile privind politicile educaționale și impactul acestora în mass media, platformele online și rețelele de socializare.
Pentru a afla mai multe despre activitățile proiectului click AICI.
Proiectul este implementat cu sprijinul financiar al Programului de Sprijinire a Educației al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă în cadrul Proiectului Educațional al Fundației Soros-Moldova / Departamentul Buna Guvernare.