Barometrul Opiniei Publice, decembrie 2019
Sondajul sociologic Barometrul Opiniei Publice din decembrie, curent a fost efectuat pe un eșantion de 1187 de respondenți din Republica Moldova, excepție – Unitatea Teritorială Stânga Nistrului. Perioada colectării datelor: 7-23 decembrie 2019.
Numărul de operatori implicați în colectare: 54, numărul total de persoane implicate în proiect – 69.
Eșantionul respondenților este reprezentativ la nivel național și a fost extras în mod stratificat după următoarele variabile:
• Regiuni: Nord, Centru, mun. Chișinău, Sud și Găgăuzia.
• Tipuri de localități: 10 tipuri, inclusiv 6 tipuri urbane și 4 rurale după numărul populației.
Compania Date Inteligente a utilizat cele mai recente date privind numărul populației și a utilizat metode pentru estimarea distribuției teritoriale a populației. Menționăm că în iulie 2019, Biroul Național de Statistică a prezentat numărul real al persoanelor ce locuiesc în Republica Moldova (cu reședință simplă), dar nu și distribuția pe medii de reședințe, regiuni sau localități. Estimările Date Inteligente sunt făcute în baza observațiilor empirice făcute în urma celor peste 30,000 de chestionare colectate în ultimii 3 ani în teren.
Structura finală a eșantionului corespunde bine cu structura populației pe sexe, vârste și alte criterii, inclusiv etnia. Astfel, s-a aplicat o variabilă de ponderare, dar care nu influențează esențial rezultatele.
Eroarea maximă de eșantionare este de sub ±3%. La nivel de dezagregări pe regiuni, eroarea poate fi de ±4.5% până la ±9.8%.
Pentru această ediție a Barometrului Opiniei Publice s-au operat unele modificări:
• În variabilele de dezagregare. La nivelul de studiu s-au stabilit două categorii: cei cu studii superioare și cei fără studii superioare. La nivelul etnic s-au grupat respondenții ce se identifică drept moldoveni și români într-o categorie și ceilalți – în a doua. La statutul social, s-a creat un indice compozit care a ținut cont de mai multe răspunsuri la întrebările din chestionar. În baza răspunsurilor, a fost identificată o grupă de persoane sărace, cu un nivel de venituri foarte mici și cu obiecte casnice și utilități doar de bază, al doilea nivel îl reprezintă cei care trăiesc sub venitul mediu și al treilea nivel – cei care trăiesc peste venitul mediu.
• În statutul ocupațional: au fost definite categorii mai clare atât pentru persoanele angajate, cât și pentru cele neangajate.
Toate interviurile au fost realizate în gospodăriile respondenților, utilizând o metodă specială de selecție atât a gospodăriei, cât și a respondentului. Chestionarele au fost făcute doar pe suport de tabletă, în format electronic și asta oferea posibilitatea de a schimba limba din română în rusă sau invers în orice moment al chestionarului.