Masa Rotundă: Etica și integritatea academică în învățământul general
Miercuri, 3 februarie 2021, circa 250 de profesori, manageri ai instituțiilor de învățământ, reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domеniul învățământului, ONG-urilor, Centrului Național Anticorupție și Companiei sociologice CBS Research au participat la masa rotundă on-line cu genericul ”Etica și integritatea academică în învățământul general.
Lucrările mesei rotunde au lansat cu prezentarea rezultatelor studiului sociologic dedicat plăților informale efectuate de părinți în școlile Republicii Moldova. Sumar vorbind studiul a atestat că mărimea plăților informale efectuate anual de către părinți în învățământul general constituie 782,5 milioane lei anual. Conform rezultatelor sondajului, s-a constatat că părinții plătesc anual circa 232,8 milioane lei pentru cărți și caiete suplimentare, 332,6 milioane lei pentru lecțiile individuale în școală sau în afara ei, 44,8 milioane lei pentru cadourile oferite cadrelor didactice, 90,5 milioane lei pentru manifestațiile școlare, 77,9 milioane lei pentru cercurile și secțiile sportive. Pentru examene și note mai bune se plătesc circa 3,9 milioane lei.
Viorica Negrei, șeful adjunct al Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (Chișinău) a susținut că ”studiul prezentat este unul foarte interesant. Cred însă că rezultatul acestuia nu poate fi extrapolat asupra întregului sistem de învățământ. Aș vrea să menționez că Direcția Educație al municipiului Chișinău organizează cu regularitate sesiuni de informare dedicate obligativității respectării legislației în domeniul prevenirii corupției în sistemul educațional la care participă reprezentanții instituțiilor de învățământ, părinții dar și reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție și Centrului Național Anticorupție. Totodată, am elaborat și un plan separat dedicat combaterii corupției în sistemul educațional municipal pe care urmează să-l punem în aplicare”.
Participanții au efectuat un schimb de opinii referitor la subiectul abordat în cadrul evenimentului din perspectiva propriilor experiențe. În baza acestora la finalul evenimentului au fost identificate o serie de propuneri, precum ar fi:
Obligarea școlilor de a avea pagini web al instituțiilor cu afișarea bugetelor anuale și completarea fișelor din cadrul Sistemul Informațional de Management în Educație (SIME). Reamintim că portalul SIME a fost creat nu doar pentru a consolida capacitățile de colectare a datelor statistice, dar și de a informa părinții, elevii, cadrele didactice, precum și întreaga societate despre performanțele școlilor și bugetele acestora.
- Elaborarea unui cod de etica a părinților și a elevilor.
- Obligarea instituțiilor de învățământ să administreze la sfârșitul fiecărui an școlar un chestionar în rândurile părinților, chestionar prin care s-ar afla opiniile părinților despre calitatea studiilor, modul de administrare a școlilor, respectarea de către angajații acestora a eticii și integrității academice.
- Atragerea mai eficientă a Consiliilor elevilor în guvernarea instituțiilor de învățământ, studierea opiniilor acestora în realizarea proiectelor din cadrul școlilor.
- Crearea unui mecanism de protejare a cadrelor didactice de învinuiri și atacuri nefondate.
Evenimentul on-line a fost organizat în cadrul proiectului Valorificarea oportunităților de implicare efectivă a părinților, comunităților și societății civile în guvernanța educației”, implementat de către Institutul de Politici Publice (IPP) cu suportul financiar al Programului de Sprijinire a Educației al Fundațiilor pentru o Societate Deschisă în cadrul Departamentului Buna Guvernare al Fundației Soros Moldova.