IPP: Necesitățile juridice ale Republicii Moldova în lupta cu propaganda
Republica Moldova trebuie să sporească lupta împotriva propagandei, manipulării și dezinformării, protejând libertatea de exprimare. Este principala concluzie a studiului „Necesitățile juridice și o foaie de parcurs pentru Republica Moldova pentru a-și proteja eficient poporul împotriva propagandei, manipulării și dezinformării: studiu”, elaborat de expertul Andrei Richter (Universitatea Comenius din Slovacia). Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Protecția legală a libertății de exprimare împotriva manipulării și propagandei”, realizat de Institutul de Politici Publice (IPP) cu suportul financiar al Fundației Soros Moldova.
Prezentarea studiului a avut loc pe 28 februarie 2024, în cadrul unui eveniment online care a reunit peste 30 de participanți, printre care: consultantul Prim-ministrului în domeniul justiției și anticorupției, Victor Munteanu, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Liliana Nicolăescu-Onofrei, secretarul de stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi, directoarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, Ana Revenco, directoarea executivă a Fundației Soros Moldova, Daniela Vidaicu, directorul executiv al Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie, precum și reprezentanți ai organizațiilor societății civile, experți în domeniul media și luptei împotriva propagandei.
Lucrarea cuprinde o prezentare detaliată a instrumentelor juridice și politice existente pentru contracararea propagandei străine și dezinformării în țările europene. Aceasta se concentrează pe exemple din statele baltice, Ucraina și Armenia, precum și pe propunerile formulate de organizațiile interguvernamentale precum ONU, Comunitatea Europeană, Consiliul Europei și OSCE.
Această analiză detaliată și relevantă pentru situația specifică din țara noastră este un pas semnificativ în direcția protejării libertății de exprimare în Republica Moldova împotriva propagandei, manipulării și dezinformării. Analiza detaliată a instrumentelor juridice și politice existente, precum și a practicilor adoptate în alte țări europene, oferă o bază solidă pentru ajustarea cadrului legal și implementarea unor proceduri mai eficiente în combaterea acestor fenomene. Acest raport furnizează o foaie de parcurs utilă și necesară pentru întărirea protecției juridice a libertății de exprimare în fața amenințărilor la adresa informației corecte și a democrației.
Studiul a fost elaborat pe baza unei serii de interviuri și consultări, în cadrul cărora expertul Andrei Richter a interacționat cu actori politici și organizații relevante, inclusiv Delegația UE la Chișinău, Parlamentul Republicii Moldova, Ministerul Justiției, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, Consiliul Audiovizualului, Comisia Electorală Centrală, Asociația Presei Electronice, Consiliul de Presă, Asociația Presei Independente, Centrul de Jurnalism Independent, Freedom House Moldova și Comunitatea Watchdog, printre altele.
Studiul „Necesitățile juridice și o foaie de parcurs pentru Republica Moldova pentru a-și proteja eficient poporul împotriva propagandei, manipulării și dezinformării” a fost realizat în cadrul proiectului „Protecția legală a libertății de exprimare împotriva manipulării și propagandei”, implementat de către Institutul de Politici Publice (IPP) din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova. Scopul proiectului a fost de a contribui la protecția juridică a libertății de exprimare împotriva falsurilor, dezinformării și manipulării prin ajustarea cadrului legal, a practicilor și procedurilor din sistemul judiciar al Republicii Moldova.
REZUMAT EXECUTIV ”NECESITĂȚILE JURIDICE ȘI O FOAIE DE PARCURS PENTRU REPUBLICA MOLDOVA
PENTRU A-ȘI PROTEJA EFICIENT POPORUL ÎMPOTRIVA PROPAGANDEI,
MANIPULĂRII ȘI DEZINFORMĂRII: STUDIU”