De ce înnămolirea Nistrului va evapora întreaga Moldova, poate costa de 10 ori mai mult decât miliardul sifonat din sistemul bancar și cum putem preveni acest dezastru?
O analiză în zece puncte despre implicațiile Acordului de funcționare a nodului energetic nistrean pe înțelesul populației, Guvernului și partenerilor de dezvoltare
În anul 2017 s-au activizat negocierile moldo-ucrainene pe marginea unui Acord de funcționare a nodului energetic nistrean. Existența unui astfel de Acord este o practică normală pentru exploatarea cursurilor de apă transfrontalieră. Ceea ce este mai puțin normal este conținutul propus de partea ucraineană pe marginea acestui Acord.
Așa cum s-a enunțat în Apelul Public al societății civile din Moldova din 22 noiembrie 2017, lipsa unor cheie din acest Acord (detalii în studiul atașat) riscă să producă consecințe dezastruoase asupra alimentării cu apă a 3 milioane de oameni din populația Republicii Moldova inclusiv regiunea transnistreană, a peste 1 milion din populația regiunii Odessa, a degradării și distrugerii ecosistemelor din cursul inferior al râului Nistru și costuri economice enorme pentru identificarea unor surse alternative de apă potabilă. De fapt, cifra de 4 milioane de oameni este cifra minimă. Opinia altor specialiști estimează această cifră la 8 milioane de oameni. Cele 4 milioane în plus reprezentând populația din bazinul hidrografic al Nistrului din regiunile de Vest ale Ucrainei, care vor asista la degradarea calității apelor acumulate și transformarea fluviului într-un lanț de șase mlaștini întinse pe o lungime de peste 300 de km.
Consecințele sunt în special dramatice pentru Republica Moldova, deoarece Nistru reprezintă sursa de aprovizionare cu apă potabilă pentru 80% din populația țării. Orașe ca Chișinău, Bălți, Rezina, Soroca, Criuleni, Orhei folosesc această sursă de apă zilnică direct din Nistru. Prin forma în care este propus acest Acord, deșertificarea, eroziunea solului și lipsa apei dulci riscă să devină un fenomen permanent care pot induce o criză umanitară forțată, depopularea teritoriului Moldovei și provoca un conflict permanent cu Ucraina din cauza deficitului de apă. Din acest punct de vedere a afirma că minimum 500000 de moldoveni pot fi forțați pe termen mediu să-și părăsească țara din cauza lipsei sursei primare de menținere a vieții nu este deloc o exagerare. Iar costurile unui astfel de dezastru vor depăși de 10 ori valoarea miliardului de dolari sifonat din sistemul bancar moldovenesc.