Implementarea activității polițienești comunitare sporește nivelul de siguranță a cetățenilor și încrederea acestora în activitatea poliției
Implementarea activității polițienești comunitare (APC) sporește nivelul de siguranță a cetățenilor și încrederea acestora în activitatea poliției, iar ca efect se atestă o creștere a disponibilității populației de a oferi suport poliției în acțiunile pe care le desfășoară. Aceasta este una din concluziile de bază a Raportului de monitorizare a implementării la nivel local a concepției activității polițienești comunitare. Activitatea de monitorizare a fost efectuată în octombrie 2019 – ianuarie 2020, în 6 raioane ale țării: 3 localități în care, în perioada 2018-2019, a fost pilotat conceptul activității polițienești comunitare și 3 unde acest concept nu a fost pilotat.
Datele studiului atestă că, ponderea cetățenilor care au susținut că poliția lucrează ”mult mai bine acum”, comparativ cu 2 ani în urmă, este de patru ori mai mare în localitățile în care conceptul APC a fost pilotat (23%) față de ponderea respondenților din localitățile nepilotate (5,6%).
În același timp, aplicarea conceptului APC a încurajat inspectoratele de poliție să-și extindă parteneriatele și cu alte instituții din localitate – mass-media, culte religioase, organizații neguvernamentale, instituții publice etc, iar instituțiile cu care exista o colaborare sistemică (APL, educație, asistență socială) menționează o îmbunătățire a cooperării: „S-a schimbat atitudinea iar cooperarea a devenit mult mai strânsă. La fiecare sunet al nostru, poliția reacționează imediat, fapt ce se face remarcat în ultimii ani. Avem o relație foarte bună, ne oferă răspunsuri, soluționăm repede problemele care apar. Ne ajută foarte mult”, citat a unui respondent, reprezentant al Instituției de învățământ, preluat din raport.
O altă schimbare pozitivă atestată în rândurile Inspectoratelor de poliție ce au aplicat conceptul de activitate polițienească comunitară, este cel de consolidare a securității din localități prin metode de prevenire și comunicare cu populația. „Mentalitatea polițiștilor s-a schimbat, nu mai lucrăm pe principiile vechi, mai mult se pune accentul pe comunicare și prevenire”, respondent, reprezentant al Inspectoratului de Poliție.
Conform datelor oferite de raport, în localitățile pilotate, populația este mai predispusă să acorde suport poliției. Astfel, în ultimii doi ani, numărul cetățenilor care au oferit ajutor poliției este practic dublu în localitățile pilotate (31,6%), comparativ cu localitățile în care nu a fost implementat conceptul APC (16%).
Raportul de monitorizare a implementării la nivel local a concepției activității polițienești comunitare a fost realizat de către IPP și are drept scop măsurarea progresului și a rezultatelor realizate în cadrul procesului de implementare la nivel regional a Concepției și a Planului de acțiuni privind activitatea polițienească comunitară pentru anii 2018-2020. Monitorizarea a fost efectuată în baza sondajelor la care au participat 329 de polițiști și 210 cetățeni. Totodată, au fost intervievați 34 reprezentanți ai structurilor de poliție, administrațiilor locale, instituțiilor de învățământ, medicină, societate civilă, asistență socială și ONG-uri.