7 pași de democratizare a pieței și a sistemului electric moldovenesc
Pe data de 10 august 2023, analistul asociat pe probleme de energie, mediu și riscuri climatice din cadrul Institutului de Politici Publice, Ion Efros a prezentat nota analitică „7 goluri și sugestii de amendare a Legii 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile în Republica Moldova”.
Ultimii doi ani s-au manifestat printr-o creștere rapidă a capacității instalate de energie regenerabilă în Republica Moldova, în special eoliană și fotovoltaică. Această creștere s-a datorat în special mecanismului de suport de tarif fix, schemei de contorizare netă și anticipării lansării licitațiilor pentru proiectele comerciale mari care vor fi sprijinite prin prețuri fixe. Totodată creșterea capacității de regenerabile intermitente (în special fotovoltaice la nivel casnic și comercial) s-a petrecut pe fundalul creșterii prețurilor la energia electrică și gazelor naturale alimentate și ieftinirii acestor sisteme din ultimii ani.
Amendarea Legii 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile vine să răspundă acestor schimbări.
Cu toate acestea Legea ar putea fi îmbunătățită prin inovații adiționale și modele de afaceri menite să democratizeze sistemul electric al Republicii Moldova “la capătul rețelei” electrice, adică spre consumatori. Primul pas pentru ca aceste inovații să prindă rădacini, ar fi definirea lor în câmpul legal al legislației energetice moldovenești.
Amendamentele sugerate se referă la:
- Definirea „agregatorului independent”;
- Controlul asupra excesului de energie electrică destinat autoconsumului;
Extinderea membrilor comunităților energetice, - Definirea conceptului de „autoconsum colectiv”,
- Integrarea obiectivelor de mediu în planificarea politicilor de energie regenerabilă,
- Extinderea listei participanților pieței de energie electrică care pot opera sisteme de baterii de stocare a energiei electrice,
- Considerarea extinderii TVA și elementelor de creditare fiscală către tehnologii energetice incipiente.
Problemele cheie care urmează a fi rezolvate pentru a face aceste inovații posibile rămân a fi crearea pieței de echilibrare, a infrastructurii pentru calculul dezechilibrelor, investiții în infrastructura distribuției, meteringului și echilibrării (hard si soft), care să poată susține aceste concepte inițial prin pilotare și ulterior prin aplicare pe scară largă la nivel național.