/prima rundă a consultărilor publice ”EDUCAȚIE 2030”/ Consiliul rectorilor din Republica Moldova optează pentru consolidarea autonomiei academice și financiare a instituțiilor superioare de învățământ
”Consiliul rectorilor din Republica Moldova optează pentru consolidarea autonomiei academice și financiare ale instituțiilor superioare de învățământ”, este una din propunerile parvenite de la Consiliul Rectorilor în cadrul ședinței de consultare publică a primei versiuni a proiectului Strategiei Naționale “Educația 2030” și a Programului de implementare a acesteia.
În cadrul evenimentului, Dr.hab. Vladimir Guțu, conducătorul Grupului de lucru a identificat principalele probleme ale învățământului superior din Republica Moldova, precum sunt: micșorarea îngrijorătoare a numărului de absolvenți de licee și prin urmare prezența mai multor universități cu un număr prea mic de studenți, lipsă acută de cadre didactice cu experiență profesională în domeniile pentru care pregătesc cadre, salarizarea ce nu corespunde nivelului de calificare a cadrelor didactice din cadrul instituțiilor superioare de învățământ, lipsa investițiilor în infrastructură de cercetare a universităților etc.
Fiind de acord cu o mare parte din probleme din sistemul de învățământ superior enumerate în proiectele de Strategie și de Program, membrii Consiliului Rectorilor au venit cu o serie de propuneri pentru a fi incluse în viziunea strategică pentru următorii nouă ani.
Astfel, rectorii au optat pentru flexibilizarea planurilor de studii, modernizarea calificărilor la care sunt pregătiți viitorii specialiști, extinderea competenței universităților în stabilirea salariilor cadrelor didactice, flexibilizarea planurilor de admitere.
Notă: Proiectele Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 și Programului de implementare a Strategiei sunt elaborate în cadrul proiectului ”EDUCAȚIE 2030” realizat de către o echipă de experți naționali și internaționali al Institutului de Politici Publice sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Proiectul este realizat cu suportul UNICEF Moldova. După definitivare, proiectele de documente strategice vor fi înaintate spre aprobare către Guvernul Republicii Moldova.
Agenda consultărilor publice cu Consiliul Rectorilor din Republica Moldova