/prima rundă a consultărilor publice ”EDUCAȚIE 2030”/ Organele locale de specialitate în educație au supus dezbaterii prima versiune a proiectului Strategiei Educație 2030
Ministerul Educației, Cercetării și Culturii (MECC), în colaborarea cu echipa de experți al Institutului de Politici Publice și cu suportul UNICEF Moldova, au lansat procesul de elaborare a proiectelor Strategiei Naționale “Educația 2030” și Programului de implementare a acesteia.
Fiind un document strategic fundamental în domeniul educației pentru următorii nouă ani, elaborarea proiectului Strategiei “Educația 2030” este de neconceput fără aplicarea unui amplu proces participativ, în cadrul căreia toți actorii educației din Republica Moldova să-și poată expună viziunile, opiniile și propunerile.
În acest context au fost organizate dezbaterile online cu factorii de decizie din cadrul organelor locale de specialitate în domeniul învățământului din toate regiunile țării. După prezentarea proiectelor documentelor strategice, propunerile din partea participanților din regiuni nu s-au lăsat așteptate.
Specialiștii în educație sunt de părerea că documentul strategic ar trebui să fie orientat spre consolidarea statutului cadrelor didactice în societate, atât prin măsuri de stimulare materială cât și prin măsuri de susținere morală.
O altă propunere prevede atragerea părinților în viața școlii, precum și responsabilizarea părinților pentru educarea propriilor copii.
Delimitarea clară a responsabilităților și împuternicirilor pe întreaga verticală a sectorului educației, începând cu instituțiile de învățământ, organele locale de specialitate în domeniul învățământului, agențiile Ministerului Educației Culturii și Cercetării și ale Ministerului propriu zis. Clarificarea sau expunerea explicită în cadrul normativ juridic a competențelor autorităților publice și competențelor organelor publice locale la nivelul primăriilor și municipiilor – au fost alte sugestii parvenite din toate regiunile.
O deosibită atenție a fost atrasă revizuirii formulei de finanțare în baza normativului standard pentru un elev, luându-se în considerare necesitățile educației incluzive și ale educației multilingve (în limbile minorităților lingvistice din Republica Moldova).
Specialiștii regionali în educație nu au lăsat în umbră subiectele ce țin de majorarea salariilor și lichidarea lacunelor care mai persistă în legea salarizării și regulamentele ce prevăd acordarea suporturilor la salarii. Precum și micșorare normei didactice și dotarea școlilor cu mijloace și tehnologii ale comunicațiilor.
Notă: Proiectele Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 și Programului de implementare a Strategiei sunt elaborate în cadrul proiectului ”EDUCAȚIE 2030” realizat de către o echipă de experți naționali și internaționali a Institutului de Politici Publice sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Proiectul este realizat cu suportul UNICEF Moldova. După definitivare, proiectele de documente strategice vor fi înaintate pentru aprobare către Guvernul Republicii Moldova.
Agenda consultărilor publice cu factorii de decizie din OLSDI, Zona Nord
Agenda consultărilor publice cu factorii de decizie din OLSDI, Zona Centru
Agenda consultărilor publice cu factorii de decizie din OLSDI, Zona Sud
Agenda consultărilor publice cu factorii de decizie din OLSDI, UTA Gagauzia și raionul Taraclia
Презентация/Стратегия развитие образования на 2021-2030 годы «ОБРАЗОВАНИЕ 2030». Проблемы и решения/