A fost elaborată versiunea I a Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 ”EDUCAŢIA 2030” și a Programului de implementare
Grupul de experți al IPP sub egida Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și cu suportul UNICEF Moldova au elaborat versiunea I a proiectelor Strategiei de dezvoltare a educației pentru anii 2021-2030 ”EDUCAŢIA 2030” și a Programului de implementare.
Versiunea elaborată a proiectului Strategiei ”EDUCAŢIA 2030” defineşte politicile Guvernului Republicii Moldova în domeniul Educației, descrie conținutul şi mecanismul de realizare ale acesteia şi determină impactul așteptat asupra statului, societății şi al sistemului de educație.
Documentul strategic poziționează educaţia drept o prioritate naţională, un factor de bază în crearea şi transmiterea de noi cunoştinţe şi valori general-umane în dezvoltarea capitalului uman, în formarea conştiinţei şi identităţii naţionale, în promovarea aspiraţiilor de integrare europeană cu rol primordial în crearea premiselor pentru dezvoltarea umană durabilă şi edificarea unei societăţi bazate pe cunoaştere.
Strategia ”Educație 2030” promovează o politică educaţională racordată la politicile educaţionale europene şi internaţionale, relevantă în soluționarea problemelor şi nevoilor actuale ale sistemului educaţional şi ale beneficiarilor acestuia. Documentele de dezvoltare strategică a sistemului de învăţământ demonstrează preocuparea Guvernului Republicii Moldova pentru schimbarea accentelor în educaţie în favoarea calităţii şi sustenabilităţii, dar şi în favoarea competenţelor-cheie pentru învăţarea pe parcursul întregii vieţi.
Proiectul Strategiei ”EDUCAŢIA 2030” este elaborat în conformitate cu următoarele documente: Strategia Naţională de Dezvoltare ”MOLDOVA 2030”, Planul Naţional de Acţiuni, Programul de activitate al Guvernului Republicii Moldova, Obiectivele Dezvoltării Durabile ”Educaţia 2030” ale ONU, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, Competenţele-cheie pentru învăţarea pe parcursul întregii vieţi (Bruxelles, 2018), Obiectivele Mileniului 3, Declarația de la Incheon (2015) etc.
Scopul Strategiei ”EDUCAŢIA 2030” este determinarea direcţiilor strategice de acţiuni, necesare pentru soluţionarea problemelor şi pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare în domeniul educaţiei; previziunea schimbărilor care vor interveni datorită implementării strategiei; determinarea resurselor necesare şi a impactului principalelor acţiuni propuse.
Reamintim că la 3 martie 2021, a fost prezentată versiunea ”zero” a proiectelor strategice, care ulterior au fost supuse dezbaterilor în cadrul consultărilor publice cu reprezentanții Direcțiilor raionale și municipale de învățământ din toată țara, Consiliului Național al Elevilor, directorii instituțiilor de învățământ profesional tehnic, Consiliul rectorilor din Republica Moldova, liderii organizațiilor sindicale și reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale.
Totodată, reprezentanții organelor locale din domeniul învățământului au participat la Cursul de instruire în domeniul planificării strategice, evaluării costurilor și planificării financiare în cadrul căruia au fost elaborate și colectate programele de dezvoltare strategică a sistemului educaţional local.
Versiunea I a proiectelor strategice ”Educație 2030” urmează a fi prezentată spre consultări publice în timpul imediat următor.